El a povestit contextul politic în care Alina Bica a fost numită șefă a DIICOT și modalitățile în care acesta ținea legătura cu magistratul.

Cum a început totul

Tender a povestit cu lux de amănunte cum a ajuns în realția de amiciție cu anchetatorul care l-a deferit justiției pentru evaziune fiscală și instigare la abuz în serviciu.

„La începutul lui 2005, primele zile ale lunii ianuarie s-a demarat un dosar, Rafo. A pornit în urma zvonurilor din presă. Am fost inculpat dosarul penal 171.

În cauză aceea s-a început urmărirea penală pentru evaziune fiscală, s-au luat măsuri asiguratorii . Eram acuzat de comercializare a unor produse de la Rafo pentru care as și făcut evaziune fiscală.

S-au declanșat controale, s-au făcut expertize tehnico-științifice, s-au făcut la 60 de firme ale mele și vroiau să stabilească conexiunile mele cu Rafo.

În luna aprilie au constatat că nu am avut nicio legătură cu Rafo”, a rememorat omul de afaceri.

Intervenția lui Vântu

„În 25 mai 2005 am fost chemat de Sorin Ovidiu Vântu la el la Otopeni și mi-a propus să dau patru milioane de dolari cash ca să nu mi se se facă un dosar penal

Eu i-am spus ca mi se pare exagerat. El nu mi-a spus persoana care urma să primească banii dar a spus că nu sunt mulți bani pentru că sunt opt oameni iar de om vin câte 500.000 de dolari.

Eu am înțeles că e o prostie dar m-a interesat să vad despre ce e vorba de fapt. I-am explicat că pentru a avea patru milioane de dolari trebuie să fac atunci pe loc infracțiuni.

El mi-a dat un termen de două luni de zile cu care am fost se acord pentru a mă interesa la rândul meu să văd cine e în spatele acestei chestii.

Evident nu am plătit dar nici nu am reușit să aflu despre ce e vorba.

El mi-a spus în 25 iulie 2005 după ce i-am spus că nu am făcut rost de acei bani că «asta este, oamenii consideră că le-ai tras țeapă și de acum îți iei soarta în propriile mâini».

Nu mi-a dat niciun fel de alt detaliu iar la începutul lunii august Alina Bica m-a chemat la DIICOT și mi-a dat interdicție de a ieși din țară.

La o săptămână după prima discuție cu SOV ea m-a chemat la parchet iar pe hol mi-a spus că mă felicită pentru că m-am descurcat.

Am înțeles că acea felicitare a fost rezultatul întâlnirii cu Vântu. Eu i-am mulțumit pentru felicitări și am tras concluzia că ăsta e semnalul pe care îl așteptam.

La acea primă întâlnire cu Vântu i-am spus că vreau să văd că nu e țeapă și că e adevarat ce spune context în care el a spus atunci că voi fi chemat la DIICOT iar acolo voi primi un semnal . Cred că felicitarea a fost semnalul.

Eu îi spusesem atunci că trebuie să am o minimă garanție că nu ia el banii și că e adevărat ceea ce spune.

De ambele dăți la discuțiile cu Vântu a fost prezent Liviu Luca, liderul de sindicat.

În urma controalelor făcute la societățile mele au identificat o tranzacție comercială ce li s-a părut suspecta și care a stat la baza dosarului Carom.

La Carom eu am fost inculpat iar procuror a fost Alina Bica și Codruța Trandafir. În acest dosar eu împreună cu celălalt asociat aveam 97 la sută.

În Carom eu am fost judecat pentru că aș fi instigat la abuz în serviciu a directorilor noștri. În decembrie 2005 unul dintre ofițerii de la poliția judiciară a DIICOT  mi-a spus «vedeți că or să vă aresteze preventiv»”, a povestit Tender.

După câțiva ani

„În 2006 după ce în iulie șefii serviciilor și al PICCJ au fost schimbați am fost pus în libertate.

Părearea mea este că Alina Bica a fost dirijată de ofițeri din SRI. Cred că de generalul Ovidiu Soare. Ei i-a convenit pentru că îi convenea poziția de forță pe care o avea.

Dosarul Carom a fost facut pe baza informațiilor de la SRI. Așa putea accede într.o funcție importantă.

Pentru mine a urmat o perioadă de liniște până la momentul condamnării.

Procesul a decurs normal la Tribunal. Eu așteptam momentul la care Bica nu va mai fi secretar la Ministerul Justiției pentru ca eu să închei procesul fără ca ea să mai poată interveni în favoarea condamnării mele întrucât ea era autoarea rechizitoriului în cazul Carom.

Ea mi-a disjuns câteva dosare ca să aibă o rezervă dar s-au închis pe parcursul timpului. Cred că NUP-urile s-au dat de Codruța Trandafir.

În anul 2012 a venit Mihăilescu Florentin la mine și mi-a spus ce a mai făcut și că ar vrea să mă vadă cineva.

Am bănuit că e vorba de Alina Bica. Am dedus din ce mi-a povestit el, respectiv că Bica l-a luat după ea pe unde a fost.

Mihăilescu mi-a confirmat că întâlnirea urma să aibă loc cu Alina Bica. Întâlnirea cu el a avut loc după căderea guvernului Ungureanu.

Sigur ca m-am văzut cu Bica. Ea a venit la mine la birou. Ea mi-a povestit ce a mai făcut, mi-a cerut să înțeleg că așa a fost situația atunci și că urmează să fie șefă la DIICOT.

Ea a spus că din această poziție va putea să ma sprijine și pe mine să rezolvăm favorabil dosarul în care fusesem trimis în judecată.

Nu mi-a spus exact cum. Ca să putem ține legătura am decis să îl angajăm pe Ionuț Mihăilescu la mine. Țineam legătură cu ea prin el. L-am angajat la una din societățile mele. El era mai puțin vizibil.

A venit la serviciu până la 1 august 2014. El m- ținea la curent cu ce urma să se întâmple cu privire la mine și dosarul meu”, a mai explicat Ovidiu Tender.

„La Alina era gratis…”

„Concret, primul semnal pe care mi l-a dat Bica după ce a ajuns șefă la DIICOT a fost schimbarea procurorului Mirel Rădescu.

L-a schimbat pentru că el era procuror de ședință în dosarul Carom și tot el a participat la ședințele Rafo în care se dăduseră condamnări.

Era un procuror vocal. Spunea pe holuri că aici va fi nenorocire, că se vor da condamnări grele, mai mari decât în dosarul Rafo. Din această cauză am vrut să vad despre ce este vorba.

Din folclorul popular am aflat că fratele procurorului Rădescu este avocat și că dacă îl angajez ca avocat în cauză cu onorariu de 100.000 de euro atunci magistratul va trebui să se retragă din cauză.

L-am cautat pe avocat și l-am găsit. Am fost la birou și am vorbit. El mi-a spus procedura, respectiv că fratele său se va retrage pentru că așa cere legea.

Nu l-am angajat pe fratele lui Rădescu. Eram într-un punct cu două șanse. Să dau 100.000 de euro sau să scap de rădescu gratis prin Alina.

Adică Alina îl putea scoate din dosar. De ce să dau 100.000 de euro la fratele lui dacă putea Alina să îl scoată?

Am ales varianta asta pentru că era gratis și pe de altă parte vroiam să o verific pe Alina Bica dacă într-adevăr face ceva pentru mine.

Și a făcut. L-a schimbat și a pus-o pe procuroarea…. nu știu care a a fost bucătăria lor internă.

I-am spus direct. Era și Mihăilescu de față. I-am spus că ăsta nu e sănătos la cap și i-am spus că fie îl schimbă ea fie îl iau pe frate-su. I-am cerut să îl schimbe pentru că mi se părea incontrolabil și bolnav după bani.

Păi dacă vroia frate-su 100.000 de euro ca să se poată retrage el. Bănuiesc că era o afacere de familie de vreme ce se știa în piață…”, a dezvăluit omul de afaceri.

Tender despre susținătorii Alinei Bica

„Când mi-a spus că ea ar urma propusă ca șefă a DIICOT după căderea guvernului Ungureanu , mi-a explicat că Udrea a intermediat discuția dintre Băsescu și Ponta și că ea va fi propusă de Ponta la DIICOT și Kovesi la DNA de către Băsescu.

Când am fost arestat în perioada 2006 unul dintre avocați era Victor Ponta. Mă asista ori de câte ori eram chemat de procurorul DIICOT . Ea a văzut atunci relația dintre mine și Ponta.

Eu cred ca ea s-a gândit în 2012 când a venit la biroul meu că s-ar putea să aflu de intenția ei de a fi șefă la DIICOT și i s-a făcut teamă să nu o blochez.

Toate astea prin prisma unei potențiale influențe ale mele asupra lui Ponta. Asta cred eu. Eu nu am putut înțelege atunci de ce ea a venit la mine”, a încheiat omul de afaceri.

Citește și Fenomen în Parlament: majoritatea devine unanimitate, iar cutuma-lege. Fondul Suveran, adoptat neregulamentar

Urmărește-ne pe Google News