Nu e exclusă schimbarea întregului Executiv
Aceleaşi surse mai spun că urmează să fie remaniaţi şi şeful de la Transporturi, Ioan Rus, ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, cel al dialogului social, Aurelia Cristea, al apelor şi pădurilor, Doina Pană, ministrul economiei, Constantin Niţă, şi chiar vicepremierul Liviu Dragnea, deţinătorul portofoliului dezvoltării regionale. Mai există o variantă vehiculată în rândul socialdemocraţilor, şi anume schimbarea totală a Executivului. Acesta ar urma să fie înlocuit cu o echipă de tehnocraţi aduşi din toate partidele parlamentare, un fel de Guvern de uniune naţională, condus tot de Ponta sau de un alt premier din cadrul majorităţii parlamentare, PSD-UNPR-PCUDMR- PLR.
Noi miniştri la Externe şi la Cultură
De ieri, noul ministru de externe este Bogdan Aurescu. El este cel care a câştigat la Haga procesul României cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental şi cel care a negociat din partea României acordul cu SUA privind scutul antirachetă. Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu (foto) a fost în ultimii 5 ani secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Tot ieri, la Palatul Cotroceni a depus jurământul şi Hegedus Csilla (foto), noul ministru al culturii.
Iohannis caută consilieri
Preşedintele ales Klaus Iohannis trebuie, în cel mai scurt timp, să îşi alcătuiască o echipă de consilieri cu care să lucreze pe durata mandatului de cinci ani. Apropiaţi ai viitorului şef al statului spun că “neamţul” îi are deja în vedere pe secretarul general adj. al PNL Dan Mihalache, pentru zona de analiză şi strategie politică, pe Cosmin Marinescu, doctor în economie, şi pe Andrei Muraru, istoric şi fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Mai sunt pe listă fostul şef al SIE şi ministru de externe, senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi avocatul Gheorghe Piperea.