În acest ținut feeric poți ajunge cu mașina personală, cu diverse mijloace de transport în comun, precum autobuzul, tramvaiul sau metroul, deși cu automobilul propriu pierzi timp prețios dorind a găsi un loc de parcare. Pe durata zilei, bulevardul Unirii este circulabil, dar seara se închide pentru accesul exclusiv pietonal.
Bâlciul începe la minus 8 grade Celsius cu real feel minus 12 grade Celsius, ca-n seara inaugurării, când realizezi că trebuie să ocolești până la proximele semafoare de pe laturi ca să ajungi la intrări, în total vreo 400 de metri. Dar să nu fim negativiști și să privim partea luminoasă a lucrurilor.
Ai grijă pe unde calci și pe cine calci!
Deși noaptea tabloul de Crăciun este mai intens, mai accesibil e să vizitezi Târgul ziua. În special în jurul prânzului. Fiindcă vii să te distrezi, ai mai puțin timp de pierdut la cozile pentru carusel sau patinoar. Pentru că nici un copil nu va veni aici fără să testeze măcar o dată caruselul, impunător și ademenitor. Doar că, atenție la garduri și gradene, care aduc aminte de un derby cu ultrași. Obiectele din custodia Jandarmeriei sunt dispuse ca într-un labirint jucăuș și e bine să le parcurgi cu atenție: abia încap un părinte și un copil pe rând. Doamne ferește să se creeze vreun moment de panică! Seara se aglomerează și fiecare vrea să ajungă primul la figurinele caruselului.
Bani să ai…
Ziua sunt mai puțini vizitatori, ceea ce înseamnă lipsa îmbulzelii, mai puțin timp de stat la coadă. Turiștii sunt mai ușor de depistat – italieni, spanioli, israelieni, greci. Doar coada la kurtos kalacs rămânând neschimbată ca număr de metri. Probabil, pentru apetisantul colac, nu că e 15 lei, ci fiindcă e printre puținele produse de post printr-un ocean de mâncăruri care conțin diverse tipuri de carne. N-ai cum să faci un tur al târgului și să rămâi impasibil la aromele gastronomice. Din nou atenție: sunt extrem de puține magazinele care asigură plata și cu cardul, altfel riști să jinduiești precum un copil după prăjitura preferată, chiar dacă vânzătoarele îți zâmbesc frumos și te trimit la bancomat! Care te scoate din complex ca să vii cu hârtiile colorate ce completează bucuria târgului.
Ai mereu prețul în față
Ne apropiem de Occident, nu doar ca prețuri de târg – un comerciant ne spunea că plătește 30.000 de lei pentru spațiul închiriat pe durata celor 27 de zile! – ci și fiindcă există afișe sau informări clare cu suma pe care clientul o plătește pentru ceea ce vrea. Ți se dă bon, aproape de fiecare dată. Oamenii gustă cu nesaț din produsele tradiționale din toate zonele istorice ale României, tigăile sfârâie, vinul fiert încălzește spiritele, iar artiștii fac spectacol. Dacă te trec nevoile, sunt toalete ecologice pe laturi, iar în multe zone ale complexului sunt afișe care indică ieșirile de urgență. Este destul de sigur să mergi prin târg fără frica de a pleca acasă fără portofel sau telefon. Încearcă să te bucuri cât mai mult de detaliile ce-ți ofereau plăcere în copilărie și vei avea o vizită plăcută la Târgul de Crăciun!
Prețuri la Piața de Crăciun din București
Informații utile:
– Este deschis zilnic de la ora 10.00 până la ora 22.00, iar accesul e gratuit, târgul urmând a-și închide porțile în seara zilei de 26 decembrie.
– Acces gratuit la Caruselul Copiiilor și la patinoar. La ultimul, o serie durează 30 de minute, după care alte 20 de minute sunt alocate întreținerii suprafeței.
– Casa Magică a lui Moș Crăciun e deschisă zilnic între orele 11.00 și 13.00 și 17.00 – 22.00. Moș Crăciun e așteptat aici pe 14 decembrie.
– La intrare în Casa Moşului este amplasat cufărul campaniei “Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun!”, pentru toţi cei care vor să ofere o bucurie copiilor defavorizaţi.
– Există și o transpunere a ieslei în care s-a născut Iisus Hristos.
– Concertele încep în fiecare seară de la ora 18.00, iar printre protagoniște se vor enumera: Loredana; Banda Agurida, Andra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Paula Seling, Nico, Andreea Bănică, Marcel Pavel, Phoenix, Vunk, Bere Gratis, Direcţia 5, Viţa de Vie, Byron, Voltaj, Proconsul, Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi, Fuego, Damian Drăghici; Friends, Bosquito, Ovidiu Komornyik, Cargo, Corul de copii Radio, Mioara Velicu, Irina Loghin, Grigore Leşe, Gheorghe Turda.