Ministrul Liviu Pop vine cu vești bune pentru profesori, la sfârșit de an. Șeful de la Educație dă asigurări că săptămâna viitoare vor fi alocați banii de la Guvern în teritoriu pentru plata sumelor obținute de cadrele didactice în instanță. Pop spune că în unele județe banii aferenți acestor sentințe vor fi plătiți în proporție de 90%, iar în altele integral, dobânzile vor fi suportate de la bugetul central.
”Toţi profesorii din România îşi vor primi peste 90% dintre sentinţe, sentinţe care nu erau prinse în buget la începutul anului. Am făcut rectificare de buget. Inclusiv săptămâna viitoare, printr-o Hotărâre de Guvern, vom da din fondul de rezervă al Ministerului Educaţiei Naţionale şi din economiile pe care le-au realizat anumite inspectorate şcolare, vom redirecţiona toţi banii către plata sentinţelor judecătoreşti. Vor fi judeţe în care aceste sentinţe se vor achita sută la sută, dar vor fi judeţe în care se vor achita în jur de 90%, în funcţie de cum și-au programat bugetul. Dar toţi profesorii vor lua, pe lângă drepturile salariale, aproape integral şi sentinţele judecătoreşti”, a dat asigurări Liviu Pop, aflat joi în Prahova, unde a inaugurat o grădiniță în orașul Vălenii de Munte.
El spune că ministerul va asigura inclusiv plata dobânzilor pe care cadrele didactice le-au obținut prin sentințe judecătorești definitive, măsura fiind luată pentru a ușura sarcina fiscală la nivel local.
”Dobânzile, pentru că sunt foarte mulți profesori care au câștigat în instanță plata dobânzilor de către inspectoarele școlare sau de către consiliile locale sau de către unitățile școlare, toate aceste dobânzi le-am preluat noi, Ministerul Educației, Guvernul României și le pătim din bugetul de stat, adică am luat presiunea de pe autoritățile locale” a mai spus Liviu Pop.
Veștile nu sunt însă la fel de bune pentru profesorii navetiști, care sunt la mâna consiliilor locale atunci când vine vorba despre decontarea banilor pentru transport. Deși în ultimii ani la nivel național s-au înregistrat nenumărate situații în care consiliile locale pur și simplu nu au alocat în buget bani pentru naveta profesorilor motivând că nu sunt fonduri pentru așa ceva, autoritățile centrale lasă și pentru anul viitor aceste cheltuieli tot în sarcina autorităților locale, a anunțat Liviu Pop. Ceea ce înseamnă că, dacă și la anul consilierii locali vor considera că alte cheltuieli de la buget sunt mai importante, profesorii navetiști vor fi nevoiți să suporte aceste cheltuieli tot din salariile lor și așa destul de mici.
Citește și: Cine este în spatele manualului “groazei”, care îi învață pe elevi să facă experimente morbide
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro