”Ca şi calendar, până la a demara procedura de licitaţie, ANCOM a consultat public caietul de sarcini, urmând a fi aprobat într-un consiliu consultativ, probabil în acelaşi mediu online în care ne aflăm şi acum. Mai lucrăm la a definitiva partea de tarife de pornire a licitaţiei, care vor fi transpuse printr-o Hotărâre de Guvern, şi sunt discuţii avansate pentru transpunerea Memorandumului cu Statele Unite. Acestea sunt impedimentele care ne fac să nu pornim mâine procedura de licitaţie. Licitaţia este planificată imediat ce avem cele două elemente clarificate care ţin de o colaborare între instituţii”, a declarat Popa, citat de Agerpres.ro.
Întârziere de un an
Licitația pentru spectrul 5G era programată inițial pentru anul 2019, dar aceasta nu a mai avut loc.
Ulterior, în luna aprilie, ANCOM a anunțat că documentația va fi terminată până la finele celui de-al treilea trimestru din acest an, pentru ca licitația în sine să aibă loc în trimestrul al patrulea.
Care este problema cu Huawei și 5G
România și SUA au semnat anul trecut la Washington un memorandum care prevede ca furnizorii să fie evaluați riguros, astfel încât aceștia să nu fie controlați de un guvern, să aibă o structură de acționariat transparentă și să aibă un istoric de comportament etic.
Huawei nu respectă niciuna din aceste condiții. Grupul a fost fondat de un fost militar, Ren Zhengfei, iar SUA acuză că Huawei este controlat de armata Chinei.
De asemenea, structura acționariatului nu este cunoscută, din moment ce Ren Zhengfei are doar 1,42% din titlurile Huawei.
În fine, nici în privința istoricului nu stă mai bine grupul chinez. Operatorul telecom Vodafone a descoperit că Huawei avea acces la o serie de echipamente livrate anterior, iar SUA acuză Huawei că spionează pentru China.
Huawei a primit subvenții și ajutoare în valoare de 75 de miliarde de dolari de la statul chinez.
Memorandumul SUA – Romania … by Daniel Ionascu on Scribd