Oamenii de știință de la Universitatea din Göttingen, Suedia, au dezvoltat un sistem prin care floricelele de porumb sunt folosite pentru izolarea clădirilor. Ei susțin că acestea pot să fie o soluție pentru a înlocui actualele materiale folosite, dintre care multe realizate din produse derivate din petrol, relatează publicația britanică Construction Manager Magazine, specializată în știri despre domeniul construcțiilor.
Un grup de cercertători de la Facultatea de Științe și Ecologie a Pădurilor a reușit să facă plăci izolatoare din floricele de porumb „granulate”. Ei susțin că plăcile din popcorn asigură o excelentă izolare termică și o bună protecție împotriva incendiilor.
„Marele avantaj al acestui material granular este că reprezintă o alternativă pe bază de plante, ecologică și durabilă la produsele derivate din petrol care sunt folosite în prezent în industrie”, explică șeful grupului de cercetare, profesorul Alireza Kharazipour.
„Acest nou proces, bazat pe cel din industria materialelor plastice, permite producția rentabilă a plăcilor de izolație la scară industrială”, adaugă profesorul, explicând că astfel materialele naturale de izolație nu vor mai fi „doar produse de nișă”.
În același timp, plăcile din popcorn sunt hidrofuge, adică împiedică pătrunderea apei, ceea ce oferă și mai multe posibilități de utilizare și prelungește durata de viață a acestora.
Reprezentanții firmei de construcții din Germania se declară încântați de această inovație din domeniul izolațiilor.
„Izolația din popcorn completează perfect gama noastră (…) și ne ajută să răspundem și mai precis diferitelor cerințe ale pieței și ale clienților noștri”, spune Michael Küblbeck, director în cadrul Bachl.
În plus, cercetătorii au ajuns la un acord de licență cu specialistul german în materiale de construcții Bachl Group pentru comercializarea noului tip de izolație.