În apropierea coastelor Malaeziei trăieşte un popor căruia autorităţile i-au interzis să pună piciorul pe uscat. Este vorba de Tribul Bajau care este format din așa numiții „nomazi ai mărilor”.
Indigenii care s-a obișnuit să trăiască mai mult pe apă decât pe uscat au dezvoltat, în timp abilități extraordinare. Ei își petrec până la 60% din zi scufundându-se în căutarea peștilor și pot petrece până la 13 minute sub apă fără să respire.
Mai mult, nomazii mărilor pescuiesc scufundându-se până la 70 de metri având ca echipament doar o greutate și o mască de lemn.
O cercetătoare americană a studiat Tribul Bajau, vrând să afle dacă această populație a suferit o modificare genetică pentru a putea rămâne sub apă mult mai mult decât alte ființe umane.
După mai multe luni petrecute alături de indigeni, și după ce a prelevat eșantioane genetice și a efectuat ecografii, cercetătoarea a descoperit că splina oamenilor din populația Bajau este cu circa 50% mai mare decât în mod normal.
Acest organ este important în materie de scufundări deoarece eliberează mai mult oxigen atunci când organismul este supus stresului, așa cum se întâmplă atunci când îți respirația mult timp. Dar splina populației Bajau este mai mare indiferent dacă este vorba de scufundători sau nu, iar o analiză ADN a relevat 25 de modificări, printre care una la nivelul genei PDE10A, considerată determinantă pentru mărimea splinei.
Descoperire ar putea accelera cercetările medicale privind modul în care corpul reacționează la lipsa de oxigen în diferite circumstanțe.