„Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri”, o citează EFE pe Zara, care locuieşte în capitala Nur-Sultan.

De asemenea, din cauza întreruperilor la reţeaua de internet şi a problemelor cu telefonia mobilă, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din ţară.

„Fiica mea s-a dus la Almatî (capitala economică a ţării – n.r.) acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, mai spune Zara, potrivit Agerpres.

Aproximativ 95% dintre utilizatorii de internet din Kazahstan nu au reușit în cea mai mare parte să se conecteze din 5 ianuarie, potrivit NetBlocks, un furnizor de date. KazakhTelecom, gigantul de telecomunicații deținut de stat, a început să limiteze accesul pe 4 ianuarie, pe fondul protestelor la nivel național.

Orașul cel mai afectat este Almaty, epicentrul unei represiuni violente guvernamentale care a făcut zeci de morți. Cu toate acestea, chiar și acolo, mai mulți clienți ai serviciului mobil Beeline, deținut de Rusia, au raportat că s-ar putea conecta uneori și multe site-uri sunt blocate.

O altă locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook că nu a reuşit să scoată bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru că sunt toate goale.

„Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool”, a comentat ea.

Nici hârtia igienică nu este de găsit, lucru care s-a mai întâmplat la începutul pandemiei.

„Din câte am înţeles, transportul de mărfuri nu funcţionează şi nici nu se ştie când va fi reluat”,a mai scris Svetlana.

Nurserik Zholbarys, un rezident al Nur-Sultan, a declarat pentru Eurasianet că a stat peste 30 de minute la rând pentru a retrage 23 de dolari de la un bancomat. Aceasta este limita zilnică impusă celor care pot găsi un bancomat funcțional: Banca Națională a suspendat serviciile bancare comerciale pe 6 ianuarie; unii se tem că nu vor mai fi disponibili până la ridicarea stării de urgență.

Protestele în masă din Kazahstan au început pe 2 ianuarie din cauza creșterii prețului gazului lichefiat și au escaladat rapid în revolte și ciocniri cu poliția.

 
 

Urmărește-ne pe Google News