lei/kg, fata de 15.600 lei acum o luna, informeaza Ministerul Agriculturii.
La aceste preturi, taranul a mai adaugat transportul si ce a mai vrut el, daca si-a vandut marfa la piata, astfel incat rosiile au ajuns si la 50.000 lei/kg. Castravetii s-au scumpit cu 4.600 lei/kg in ultima luna, ardeii capia cu 2.300 lei/kg, gogosarii cu 2.300 lei, vinetele cu 2.700 lei/ kg, pana si fasolea uscata a „plusat” cu 800 lei.
Laptele a sarit deja la 20.000 lei litrul in judetul Teleorman, iar in Calarasi, Mures si Sibiu a trecut de 18.000 lei, in timp ce in alte judete inca se mai gaseste la pret de 12.000 lei. Uleiul a ajuns la 45.000 lei/kg in judetele Cluj, Covasna, si Teleorman, fata de 30.000 lei in alte judete. Graul a sarit peste 5.500 lei, cat anuntasera patronatele, in ciuda unei recolte-record mult trambitate de Ministerul Agriculturii.
Carnea e din ce in ce mai pretioasa, iar crescatorii spun ca a ajuns chiar mai scumpa decat in UE, adica un kilogram costa, in medie 1,3 euro (50.000 lei). Astfel, in judetul Constanta, un kilogram de carcasa de porc costa 140.000 lei, adica 3,5 euro, in judetele Braila si Covasna se vinde deja cu 130.000 lei/ kg, iar in alte cateva pretul a sarit la 120.000 lei/kg. Carnea de vita taiata e la fel de scumpa: 140.000 lei/kg in Covasna, 120.000 lei in Constanta si Braila etc. Puiul a ajuns si el la pretul astronomic de 3 euro, in Bistrita Nasaud, Arad si Salaj.
in viu, un porc se vinde acum cu 80.000 lei in Giurgiu si Vrancea. „Dupa parerea mea, carnea de porc nu ar fi trebuit sa se scumpeasca de Sarbatori, dar problema este ca nu sunt porci, iar circa 90% din ceea ce se gaseste in magazine provine din import. Nici particularii nu au ce vinde, asa ca, de Craciun, un porc poate sa coste circa 7,5 milioane lei”, ne-a declarat Gheorghe Antochi, de la patronatului din domeniu. Anul trecut porcii s-au vandut in viu cu circa 40-50 de mii de lei kilogramul. Deci, avem de-a face cu o majorare de peste 50%.