de Cătălin Doscaş
- Pesta porcină africană continuă să înroşească harta României.
- Sunt 10 județe afectate și 141.000 de suine decedate sau eutanasiate de la declanșarea epidemiei.
- Fermierii români acuză presiuni din partea procesatorilor şi a marilor lanţuri de magazine să vândă la preţuri mai mici.
- Pesta porcină africană nu pune în pericol sănătatea oamenilor.
- Importurile de porcii vii şi de carne cresc.
- În primul trimestul din 2018, România a cumpărat cu 23% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
- Fabricile de mezeluri folosesc în procesul de producţie carne congelată adusă din străinătate.
- „Efectul o să-l vedem de Crăciun, când o să fim la cheremul celor de-afară care vând carne”, spune un fermier.
Crescătorii de porci din România depind de parafele statului şi de capriciile procesatorilor şi a marilor lanţuri de magazine.
Producătorii susţin că sunt presaţi să vândă mai ieftin, în condiţiile în care carnea din fermele lor este avizată din punct de vedere sanitar-veterinar, adică nu este afectată de molimă, e bună și poate fi consumată sau procesată fără niciun risc.
Mihai Dune, din judeţul Olt, este unul dintre crescătorii de porci din România, cu o fermă de 3.000 de capete.
Dune spune că marii procesatori şi marile lanţuri de magazine cer producătorilor autohtoni să vândă mai ieftin ca urmare a epidemiei de pestă africană. Asta în condiţiile în care preţul la raft rămâne neschimbat, susține el.
„Românul nu-şi cumpără carnea din abatoare sau de la fermă. Eu, ca fermier, dau carnea la abator, iar abatorul dă mai departe la retail (n.r. – lanţurile de magazine). Iar retail-ul, dacă nu cumpară carne românească, nici abatorul nu vine la mine să cumpere carne românească. Retail-ul face legea şi el decide ce-i dă consumatorului. De multe ori, nu ce-şi dorește clientul, ci ceea ce vrea retail-ul să vândă. (…) E vreun retailer mare românesc? Aţi văzut reclamele: carne proaspătă sau refrigerată cu ţara de origine Spania. Până acum, nu era diferenţa asta în reclame. Spuneau doar carne de porc”, spune Mihai Dune.
De trei ori pe an, fermierul cumpără purcei şi îi aduce la o greutate clar stabilită, care să-i permită să vândă o carne de calitate şi să-şi susţină astfel afacerea din punct de vedere economic.
Producătorul are o fermă de îngrăşare într-un judeţ care este considerat acum „alb”, nefiind niciun focar de pestă în zona sa. Cel mai apropiat este la sute de kilometri.
„Dacă vine pesta, devenim zonă roşie. Preţul la porc scade şi mai mult, şi deja nu mai vorbim de profit. Nu ştiu dacă îmi mai pot acoperi cheltuielile. Iar dacă vine pesta mai aproape de ferma mea, la 10 kilometri, o să ajung ca ferma din Constanţa, unde porcii au ajuns la 180 de kilograme și n-a mai vrut nimeni să-i ia, pentru că nu-i bagă nimeni în procesare. Mă gândesc serios, 90%, să nu mai populez. Vreau să mă opresc. Am avut deja o discuţie cu banca, unde am rate”, mai spune fermierul.
Carne congelată din import, proaspătă în galantar?
Frica fermierului are la bază un mecanism ciudat după care funcţionează la această oră piaţa cărnii de porc din România.
Importurile cresc de la an la an. Este adusă carne produsă la mii de kilometri distanţă, în condițiile în care producătorii autohtoni nu pot să ţină pasul cu preţurile mici de desfacere.
„Câte verificări se fac când ajunge carnea din afară la noi în ţară? Ceva nu-i în regulă, dacă facem calculele. E 1,55 euro kilogramul la carcasă. Dacă mai pui şi transportul, la cât ajunge carnea aia proaspată aici, în ţară? Efectul o să-l vedem de Crăciun, când o să fim la cheremul celor de-afară care vând carne, pentru că noi nu vom mai avea”, mai spune producătorul.
„Lanţul” pestei porcine
Pentru ca fermele autohtone de porci să funcționeze, proprietarii au nevoie de stocuri mari de furaje, care ar putea fi reduse, tot din cauza pestei porcine africane.
„Suntem speriaţi, pentru că nu ştim ce să facem. Eu am 3.000 de capete, 9.000 pe an. Am silozurile pline cu cereale. Dacă vine pesta, mi le arde şi pe alea. Închid eu, închide şi celălalt, şi vorbim de câteva sute de mii de capete care trebuie să acopere consumul. Plus salariaţii pe care îi avem şi impozitele pe care le plătim la buget. Noi, fermierii, în momentul de faţă, nu ştim ce să facem”, conchide Mihai Dune.
Acceaşi situaţie este şi la 300 de kilometri, la Galaţi.
Judeţul este considerat roşu, dar George Scarlat, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din județ, fost parlamentar, are însă un avantaj. Deţine, pe lângă ferma cu 13.000 de capete, propriul abator şi are şi câteva magazine de desfacere.
„De câte ori am avut noi, fermierii, probleme şi am fost fortaţi să scădem preţul la poarta fermei, niciodată retail-ul nu a scăzut preţul la raft. Ba mai mult, acum vorbim de o abundenţă. Suntem cu 23% mai mult la importuri, faţă de anul trecut, la carne de porc. Acum, când încă pesta nu s-a extins peste tot. Vă daţi seama ce va fi pe semetrul doi?”, spune fermierul gălăţean.
Mai mult, fermierul gălăţean are aceleaşi suspiciuni ca şi colegul său din Olt cu privire la calitatea cărnii din import.
„Eu nu cred că porcul, în afară, este produs mai ieftin decât în România. Ce vine din import, din punct de vedere calitativ, este sub carnea românească. Marii procesatori (n.r. – fabricile de mezeluri), bineînţeles că folosesc cel mai mult carne congelată, care provine din stocuri de trei-patru ani de zile, care se găsesc în Europa. Ei spun că nu le putem asigura stocurile, dar măcar să cumpere ce producem noi”, mai spune George Scarlat.
Şi, întocmai celor povestite de fermierul din Olt, pesta africană nu afectează doar buzunarele producătorilor.
De frică unor culturi care ar putea fi infestate cu pestă africană, şi furejele încep să fie refuzate la export.
„Vorbim de balanţa economică, în primul rând. Spania, al treilea producător de carne de porc mondial, deja a anunţat că nu va mai cumpăra porumb de la noi. Nu numai zootehnia a fost lovită, ci şi cultura vegetală. De aici mergem la industrie, care acum ar trebui să dea dovada de unitate şi să fie aproape de fermieri, şi să consume porcii sănătoşi din fermele româneşti”, conchide George Scarlat.
În prezent, în România, preţul cărnii de porc este de 5,5 lei kilogramul în viu. Porcii procesaţi sumar în abatoare ajung să se vândă cu 8,4 lei kilogramul de carcasă.
Asta în condiţiile în care pulpa de porc ajunge să fie vândută cu 17 lei kilogramul, iar un kilogram de coaste, cu 30 de lei, în zona Capitalei.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro