Wiens, 33 de ani, are 5,2 milioane de abonați pe canalul său de YouTube, iar filmulețul cu el în România are, până la acest moment, mai bine de 641.000 de vizualizări și peste 21.000 de like-uri.
Mark Wiens a filmat un ”grătar medieval gigantic” la Ferma Dacilor, un local aflat în satul Tohani din județul Prahova, în apropiere de Mizil.
În clipul video de 30 de minute, Wiens poartă un fes cu lupul dacic și nu se mai oprește din lăudat friptura de porc Mangalița și grăsimea acestuia, considerată una dintre cele mai sănătoase din lume.
Acesta gustă apoi din pălincă, brânză de burduf, murături, șuncă, o tocană de miel, alta de iepure și, specialitatea casei, porc marinat și făcut la rotisor.
Mark Wiens și glumele cu fripturi românești
De altfel, unul dintre internauții care au comentat la filmulețul de pe YouTube a scris că ”se vede când lui Mark îi place cu adevărat mâncarea”, în vreme ce altul spune că s-a plictisit de cei care prezintă numai mâncăruri din China, Japonia sau India.
”Asiaticii: Noi gătim cele mai bune fripturi din lume
Românii: Ține-mi haina de oaie”, scrie alt comentator, care laudă mâncarea românească.
În fine, alții spun că după filmulețul postat și-au pus în minte să viziteze România.
Povestea rasei Mangalița
Wiens se îmbracă la un moment dat în suman de oaie, este plimbat cu căruța iar în alt moment vizitează chiar ferma unde sunt crescuți porcii Mangalița.
Aceasta este una dintre cele mai celebre rase de porci românești, alături de rasa Bazna.
Rasa Mangalița era foarte răspândită în zona Transilvaniei și se deosebește de celelalte prin faptul că arată ca o oaie, având păr creț foarte mare și dens, plus culoarea întunecată a pielii.
Grăsime cu colesterol foarte mic
De asemenea, aceștia au 60-70% grăsime, mult mai multă decât alte rase, unde raportul este inversat, grăsimea fiind în proporție de 30-40%, iar carnea diferența.
Totuși, această grăsime a porcului Mangalița este extrem de apreciată, rasa fiind lăudată pentru colesterolul extrem de mic.
De altfel, porcul Mangalița este botezat ”porcul-somon” sau ”uleiul de măsline cu patru picioare”, după cum scria în 2013 publicația de specialitate AgroIntel.
Potrivit acesteia, rasa Mangalița a apărut în prima parte a secolului al 19-lea, din combinarea raselor ungureşti Bakonyi şi Szalontai cu mistreţi.
Marl Wiens a mâncat mici de vițel la Sibiu
După publicarea clipului cu grătarul ”medieval”, Wiens a revenit și a publicat în data de 4 decembrie un video în care mănâncă mici de vițel și sarmale la Sibiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro