Opinia publică este cutremurată, însuși președintele Klaus Iohannis reacționează, iar în campania electorală, Ecaterinei Andronescu, ministrul educației din guvernul PSD, i se strigă: “Mai există copii care mor pentru că au căzut în rahat în UE?”.
de Cristina Radu și Daniel Stanciu
Alt copil mort. Explicația? “Doză de teribilism”!
Alegerile au venit, alegerile au trecut, dar ce se întâmplă cu un caz după ce iese din atenția publică? România are 2.355 de unități de învățământ din țară cu toalete în curte.
Reporterii Libertatea au mers în județele Vâlcea, Dâmbovița, Sibiu, Hunedoara și Vaslui pentru a sta de vorbă cu familiile unor copii care au avut parte de același sfârșit tragic ca Daniel.
Claudiu, un copil de 14 ani din comuna Alunu, județul Vâlcea, a murit în data de 26 septembrie 2014 strivit de capacul fosei septice nesecurizate din curtea școlii. Cei care ar fi trebuit să-l protejeze vorbesc despre o “doză de teribilism” din partea băiatului pentru că a ridicat dala de beton care acoperea gaura.
Școala a mutat toaleta în interior abia după ce a murit o fetiță
În comuna Ulmi, sat Viișoara, județul Dâmbovița, trei fetițe au căzut în fosa conectată la toaletele din curte. Nicoleta, de doar 8 ani, nu a mai putut fi salvată. Abia după aceea școala din Viișoara și-a mutat toaletele în interior.
În Hunedoara, autoritățile pasează responsabilitatea de la una la alta și nimeni nu știe exact ale cui sunt terenul și fosa în care a căzut Cristian, un băiat de 6 ani și jumătate venit de la un centru de copii și adoptat de familia în care fusese dat în plasament de la patru luni!
Doi copii săraci, morți în WC-ul din fundul curții în Sibiu și Vaslui
În Sibiu și Vaslui, nenorocul lui Gabi și al Ionelei a fost că s-au născut în sărăcie. Amândoi aveau mai puțin de 3 ani și și-au găsit sfârșitul înecați în fecale și mizerie în curțile caselor.
În ultimii șapte ani, opt copii au murit după ce au căzut în fosele septice, fie în curtea școlii, fie în curtea casei.
Am decis să publicăm figurile lor vesele, de dinainte de moarte, pentru că ele ilustrează tabloul României de azi.
Accidente tragice se petrec în orice țară, dar nu în acest număr și nu cu această atitudine a adulților și a autorităților de a da vina pe copii.
Începând de mâine, Libertatea va publica poveștile de viață și de moarte ale acestor fete și băieți neglijați de propria țară.
Video: George Capoianu, Robert Hanciarec, Bogdan Pîrlea (montaj)
Citește și: