Reprezenții DSU susțin că lansarea portalului web ro-alert.ro reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență.

„Astăzi facem încă un pas cu sistemul RO-ALERT în sensul în care lansăm pagina web de informare a sistemului RO-ALERT şi care este accesibilă populaţiei. În această pagină găsiţi toate informaţiile, inclusiv despre modul de configurare a telefoanelor. (…) Site-ul este activ începând de astăzi, ora 9,00”, a declarat, sâmbătă, şeful DSU, Raed Arafat, conform Agerpres.ro.

Şeful DSU a subliniat că sistemul RO-ALERT va fi folosit doar în cazul producerii unor fenomene extreme.

„Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei plus devine foarte deranjant, pentru că (…) sunetul pe care îl dă acest sistem (…) nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”, a explicat Arafat.

Portalul ro-alert.ro a fost lansat. Explicațiile reprezentanților DSU

Șeful DSU a precizat că mesajele de avertizare nu sunt de tip SMS.

„Nu ne trebuie niciun număr de telefon. Noi nu accesăm datele personale ale persoanei. Când ai activat telefonul (…) pentru a primi mesajele, care sunt ca nişte mesaje radio care intră în telefon, telefonul le sesizează şi le afişează, singura corelare este faptul că eşti în zona în care se transmite mesajul. (…) Noi nu trebuie să identificăm numărul de telefon ca să transmitem un mesaj. Acesta nu este SMS, este alt tip de mesaj”, a afirmat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a menționat că sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel național în perioada 17-27 septembrie.

„Noi în ultima perioadă am făcut câteva testări la nivelul Bucureştiului. Pentru a stabili funcţionalitatea şi că nu sunt probleme cu transmiterea mesajelor urmează începând cu data de 17 septembrie să se facă testări în diferite zone din ţară. Rugăm oamenii (…) să intre şi să-şi configureze telefoanele dacă nu sunt configurate, astfel încât să primească aceste mesaje şi să înţeleagă cum va funcţiona acest sistem. (…) După aceste testări, dacă se găsesc orice disfuncţionalităţi, urmează să fie remediate, iar sistemul se consideră operaţional în sensul în care se vor putea transmite mesaje”, a afirmat Arafat,

Mesajele vor fi transmise în limba română, însă există posilitatea ca acestea să fie trimise în alte limbi, în funcție de zonă. Acestea nu vor avertiza, însă, iminența producerii unui cutremur pentru a nu stârni panica în rândul populației.

Reprezentanții DSU spun că sistemul de avertizare se poate dezactiva, însă acest lucru nu este recomandabil.

„Recomandarea noastră este să nu încerce cineva să dezactiveze pentru că îşi poate pune viaţa lui în pericol şi poate a familiei, pentru că asta înseamnă că el îşi anulează mijlocul prin care îşi poate salva viaţa, când IGSU emite o alertă”, a subliniat secretarul de stat.

El a precizat că RO-ALERT a costat aproximativ şase milioane de euro, iar sistemul este folosit şi în ţări precum Olanda, Letonia, SUA, Israel.

Potrivit sursei citate, Raed Arafat a menţionat că într-o etapă ulterioară va fi organizată o campanie pentru sprijinirea oamenilor să-şi configureze telefoanele pentru primirea de mesaje de alertă. De asemenea, el a menţionat că telefoanele nu trebuie să fie de tip Smart Phone şi că începând cu luna decembrie va fi posibilă şi configurarea telefoanelor care folosesc configurarea de tip IOS.

Singurele agenţii autorizate, în prezent, să emită mesaje de avertizare sunt: DSU, IGSU şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă teritoriale judeţene şi Bucureşti-Ilfov.

Cum funcționează ro-alert

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:

  • Prezentarea sistemului RO-ALERT
  • Configurare telefon
  • Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast
  • Întrebări frecvente
  • Instalează aplicația DSU
  • Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infra

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Vezi și cum funcționează aplicația DSU, care are rolul de a pregăti populația să facă față situațiilor de urgență prin accesul la informații, alerte și educație.


Citește și Românul dispărut în Istanbul este în continuare de negăsit. Libertatea a obținut ultima fotografie cu Salvatore Popescu


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News