„Ne exprimăm public îngrijorarea despre această decizie politică care, în economia negocierilor de la Bruxelles, arată mai degrabă a compromis politic și mai puțin ca o selecție și o alocare profesionistă de resurse umane propuse de statele membre în cadrul Comisiei. Să aloci României acest portofoliu, care vizează Competențe, Educație, Locuri de Muncă, Drepturi sociale și demografie, elemente la care România este unul dintre statele membre cel mai puțin performante la toate capitolele mai sus menționate, arată mai mult ca o vulnerabilitate”, au transmis sindicaliștii.

Aceștia susțin că, din 2007 și până acum, „România n-a fost în stare să rezolve probleme fundamentale ale pieței muncii, ale drepturilor sociale, ale educației sau demografiei”.

„Oare ce valoare adăugată va putea să aducă România la masa Comisiei Europene în aceste domenii de maximă importanță în politica europeană?”, mai spun sindicaliștii, care consideră că afirmațiile lui von der Leyen care susține că România a primit un portofoliu relevant nu sunt întemeiate.

Roxana Mînzatu a primit marți, 17 septembrie, din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, postul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene, portofoliul fiind Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și Demografie.

Ursula von der Leyen a cerut României să propună o femeie

Premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu îl voia pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european, dar Ursula von der Leyen, o susținătoare puternică a femeilor în funcții de conducere, a insistat ca România să nominalizeze o femeie, iar Victor Negrescu a fost astfel scos din calcul pe criterii de gen.

Președinta Comisiei Europene și-a dorit paritatea în noua echipă de 27 de comisari și a precizat că propunerile iniţiale din statele membre, inclusiv România cu Victor Negrescu, au dat o pondere de 22% a femeilor, lucru considerat „complet inacceptabil” de von der Leyen.

Drept urmare, din componenţa viitorului Colegiu al Comisarilor vor face parte 11 femei, adică un procent de 40% din total, iar dintre cei şase vicepreşedinţi executivi, patru sunt femei şi doi sunt bărbaţi.

Roxana Mînzatu, care s-a declarat o „feministă convinsă”, a devenit astfel a treia femeie din România care ocupă funcția de comisar european, consecutiv, după Corina Crețu (2014-2019) și Adina Vălean (2019-2024).

Urmărește-ne pe Google News