Autointitulat „social și liberal”, primarul Piedone (61 de ani) s-a implicat în administrația locală încă din 1996, fiind consilier local la Primăria Sectorului 5. El s-a făcut remarcat în viața publică la începutul anilor 2000, când a devenit inspector la Primăria Sectorului 6 și mergea în piețe, unde dărâma cu picioarele lăzile cu zarzavaturi ale vânzătoarelor care vindeau pe asfalt.
El a fost filmat în perioada 2001-2002 răsturnând butoaie de vin prin piețe pentru că vânzătorii fie nu aveau actele în regulă, fie își amplasaseră marfa în locuri nepermise, iar presa vremii scria că Piedone își făcea „propagandă asiduă” mergând în piețe cu televiziunile după el.
Peste câțiva ani, înainte să devină primar la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone s-a mutat temporar în comuna Priboieni din Argeș și și-a luat permisul auto la toate categoriile în aceeași zi, a relatat hotnews.ro. Ulterior, au fost constatate nereguli privitoare la viza de flotant făcută în 2007, motiv pentru care Piedone a rămas fără carnet în 2009.
Acuzat de legături cu clanurile mafiote
În 2020, Libertatea a scris că primăria Sectorului 4, condusă acum de Daniel Băluță, considerat „mâna dreaptă a lui Piedone”, și-a transformat poliția locală într-o armată privată, unde sunt angajate inclusiv personaje apropiate de clanurile mafiote. Robert Nica, liderul Clanului Sportivilor, s-a transformat din bătăuș în interlop imobiliar, scria Libertatea acum patru ani.
Începute pe vremea lui Piedone și continuate de Băluță, afacerile imobiliare deținute de interlopi „sunt marcă înregistrată a sectorului 4, de unde vin banii care se duc la poliție, la procurori și la toți cei care închid ochii”, a susținut atunci un om din interiorul primăriei pentru ziar.
Votat de 3 ori în 2 sectoare diferite, înainte și după „Colectiv”
În perioada 2008-2015, Piedone a fost votat de două ori primar al Sectorului 4. El și-a dat însă demisia la câteva zile după tragedia din Clubul Colectiv, produsă pe 30 octombrie 2015. În septembrie 2020, a devenit noul primar al sectorului 5, cu 27% dintre voturile bucureștenilor din acel sector.
În mai 2022, la aproape șapte ani de la incendiul în care și-au pierdut viața 65 de oameni, Piedone a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, jumătate față de pedeapsa din prima instanță. El a fost acuzat că a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.
În iunie 2023, Piedone a fost eliberat prin decizia Curții Supreme, după ce a executat un an și o lună de închisoare și s-a întors la Primăria Sectorului 5.
Pe 25 februarie 2024, el a anunțat că va candida la alegerile pentru Primăria Capitalei, programate pe 9 iunie, din partea formațiunii din care face parte Partidul Umanist Social Liberal.
Averea, trecută pe numele soacrei
În cea mai recentă declarație de avere, din 2023, Piedone a trecut 4 terenuri în suprafață totală de aproape 2.000 de metri pătrați, o casă de 73 de metri pătrați și 5 mașini vechi sau de epocă, este vorba despre 3 Cadillac (modele 1968, 1973 și 1974), un Oldsmobile (model 1959) și un Mercedes (model 1996).
„Ce ar vrea un cetățean simplu? Lăsați cu cinstea! Cinstit nu este nimeni, despre ce vorbim? Nu există! Familia mea deține o societate. Astăzi este administrată de soacra mea. Are un manager bun, este pe numele ei, dar a fost pe numele copiilor, până când Vlad a devenit deputat. Avem două restaurante, iar după tragedia din Colectiv luăm doar chirii. Avem mai multe mașini de epocă pe care le închiriem pentru evenimente”, a explicat el pe 25 februarie, la B1TV.
Cristian Pîrvulescu: Singur, șanse mici. Dacă PSD îl sprijină, e o problemă importantă
Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat pentru Libertatea că dacă Cristian Popescu Piedone va candida fără sprijinul PSD sau PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei are șanse reduse, dar dacă va primi măcar sprijinul PSD, atunci lucrurile se schimbă.
„Întrebarea este dacă poate beneficia de diferitele conflicte care există între candidați. Părerea mea este că nu, pentru că sistemul electoral favorizează candidatul în funcție. Doar dacă va fi candidatul PSD. Nu direct, ci indirect. Pentru că dacă PSD dă dispoziție organizațiilor să îl susțină pe Piedone, atunci devine o problemă importantă. Noi am avut situații de genul acesta la Sectorul 5, în care Vanghelie candida independent și PSD avea un candidat formal, dar toate voturile se îndreptau spre Vanghelie. Se va repeta figura asta la București? Nu știu”, a spus Pîrvulescu.
El a adăugat că actualul edil Nicușor Dan, care a pierdut sprijinul PNL, „are deja o dificultate, dar nu este de nesurmontat”. „Însă în momentul în care Piedone candidează ca independent și este sprijinit în subsidiar de PSD, există un risc ca el să poată să obțină numărul de voturi necesar pentru că bănuiesc că alegerile se vor câștiga cu între 25-30% dintre voturi”, a adăugat analistul politic, care a precizat că doar voturile din Sectorul 5, singure, nu îl pot ajuta pe Piedone să preia funcția la nivelul Capitalei.
Aici vorbim despre fragmentarea votului, dacă PNL va avea candidat propriu, acela va lua din voturile lui Nicușor Dan. Deci, va favoriza un alt candidat. Acela poate să fie Piedone. Mă întreb dacă PNL nu vrea să îl sprijine în egală măsură pe Piedone.
Politologul Cristian Pîrvulescu:
Întrebat dacă tragedia de la Clubul Colectiv, de la care se vor împlini 9 ani, va conta pentru electorat, Cristian Pîrvulescu a răspuns: „Ce s-a petrecut la Colectiv va conta doar pentru electoratul care oricum nu l-ar fi votat. Adică, pentru electoratul USR, eventual PNL, dar nu va conta deloc pentru electoratul său sau al PSD”.
„Dinastia Piedone”
El a mai afirmat că se poate vorbi despre o „dinastie Piedone” la Primăria Sector 5, după ce actualul edil a spus că fiul său va candida la primăria acestui sector. „Păi, sigur că da. Se vorbea deja despre posibilitatea acestei candidaturi încă de când Piedone era la închisoare. Din nefericire, în România, dinastiile la nivel local sunt realitate”, a mai afirmat Pîrvulescu pentru Libertatea.
Cristian Popescu Piedone a fost măsurat într-un sondaj CURS, publicat cu doar câteva ore înainte să își anunțe candidatura, și a strâns 10% dintre voturi, după Nicușor Dan (36%) și Gabriela Firea (33%).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Emilee • 28.02.2024, 08:01
Acest individ nu se uita la el sa vada cine e . Cum scapam de asemenea indivizi din politica Romaneasca ?
MihaiC. • 27.02.2024, 23:30
După nenorocirea "Colectiv" mafiotul asta nu trebuia să mai aibe voie sa ocupe vreo funcție publică, nici măcar sa nu mai fie angajat la stat. Dar totul e o mafie. Și mulți români pun botul la circul ieftin pe care îl face golanul asta
K476 • 27.02.2024, 21:31
Da, mafia pietelor care a distrus taranii. Acum gasesti banane, curmale, detergent si te miri ce-uri, care nu dau bon fiscal. Pasarile si animalele sunt pe cale de disparitie in jurul Bucureștiului pentru ca oamenii nu au acces la piata. El este unulndintre cei care au participat la masacru. Mafia pietelor nu ii lasa in piata si el facea show in afara pietelor.