Florian Walter (născut în 1963) a ajuns să fie căutat în toată lumea de procurorii anti-Mafie (DIICOT) și apoi de cei anticoprupție (DNA) pentru afacerile sale cu gunoi, care l-au făcut pe fostul intermediar de butelii să ajungă să primească 450 de milioane de euro doar pentru salubrizarea Sectorului 1 al Capitalei.

Dispărut în luna mai anul trecut, el a fost localizat în vară în Dubai, cel mai luxos emirat din cadrul Emiratelor Arabe Unite, stat din Golful Persic. De atunci, Poliția Română a depus eforturi să obțină extrădarea sa. A fost arestat vineri seara și adus pe Aeroportul Otopeni în noaptea de sâmbătă, ora 21.45.

Imagine de Eminem

Înainte să ajungă pe lista celor mai urmăriți fugari români, Florin Walter era recunoscut pentru costumele scumpe și pentru că se mândrea cu burta sa opulentă. La întoarcere, Florian Walter era un om slăbit, într-o ținută ce aducea cu  a unui fals smardoi de Ferentari: jachetă sport, pantaloni de trening și adidași. Mai mult, avea o șapcă pe cap, care amintea de Eminem.

După un scurt somn în arest, omul de afaceri a fost adus, duminică dimineaţă, cu o dubă a Poliţiei şi flancat de mascaţi, la Tribunalul Prahova. Acolo, magistraţii au confirmat mandatul de arestare emis pe numele său de DNA Ploiești. Lucia Mușat, avocata lui Walter, a declarat că acesta susține că este nevinovat și își va susține nevinovăția cu documente.

DIICOT a trimis, anul trecut, în judecată compania sa, Romprest Service, și alte 18 persoane pentru organizarea unui grup infracțional care a prejudiciat statul cu 4,5 milioane de euro prin evaziune.

Din acest dosar s-a desprins o altă cauză care îl vizează pe Florian Walter. Acesta ar fi comis fapte de corupție, conform indiciilor procurorilor. Cercetările sunt conduse de DNA Ploiești.

Începutul, lovitura

Până să ajungă la statul de cel mai bogat fugar român, Florian Walter a început cu mici șmenuri după 1990, alături de Cristi Borcea.

După Revoluție, Florian a început să strângă bani, conform presei vremii, din vânzarea buteliilor. „Fratele” său de afaceri a fost Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo și actualul deținut de la Poarta Albă, județul Constanța. De altfel, cei doi sunt foarte buni prieteni, Borcea fiind și el un acționar în Compania Romprest Service controlată de Florian.

A altă afacere din primul deceniu de după Revoluție a fost cea a transporturilor ilegale de muncitori români în Italia și Austria unde aceștia lucrau la negru. Conforim publicației Curentul, acesta a fost prins în Austria, unde a fost condamnat pentru câteva luni.  Din acest motiv și-a schimbat numele din Florian Bucșe în Florian Walter.

Buful de la RATB

La începutul noului mileniu, presa vremii relata despre un aranjamet suspect, dar obișnuit pentru capitalismul sălbatic din România. Astfel, prin SC “VIVA România”, Florian achiziţiona cu 7 lei pe litru motorină subvenţionată pentru agricultură şi o livra la Regia Autonomă de Transport București (RATB) cu 14 lei pe litru . Viitorul acționar de la Dinamo și apoi patron de la Petrolul Ploiești și U. Cluj a încasat zeci de miliarde de lei, la valoarea leului din urmă cu 15 ani. Imediat Regia a ridicat prețul unei călătorii până la un lei de la 0,7 lei.

Marea lovitură

În 2014, revista Capital îi atribuia o avere de 50 de milioane de euro. Contractul care l-a făcut pe Florian Walter să dispună de bani după bunul plac a fost cel încheiat de Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman, și firma sa – Compania Romprest Service, pentru salubrizarea străzilor. 450 de milioane de euro a primit garantat compania fostului fugar pentru a aduna gunoiul pentru o perioadă de 25 de ani, între 2008 și 2032.
Din acel an, printre taxele achitate de bucureșteni a apărut și taxa lunară de salubritate sau de habitat, care se ridica la 10 lei de familie. Până atunci, fiecare asociație de locatari de la bloc, firmă sau persoană fizică, cu domiciliu la casă, încheia un contract individual cu firma de salubritate a municipalității – REBU.

 
 

Urmărește-ne pe Google News