O simpla curiozitate s-a transformat, dupa o vacanta in Spania, intr-o afacere infloritoare pentru Alexandru Fulop, 27 de ani, din Bucuresti. Daca expresia ‘o imagine valoreaza cat 1.000 de cuvinte nu s-a schimbat, suportul pe care imaginile sunt stocate si imprimate a ajuns de la hartia foto pana la un cub de cristal.
Imaginea persoanei iubite, a familiei sau copilului, o poza de grup sau sigla si cartea de vizita a companiei din care faceti parte sunt numai bune de ‘imortalizat intr-un cub de cristal. ‘Practic, putem proceda in doua feluri. Fie realizam o fotografie cu scanerul tridimensional, care e capabil sa transpuna imaginea 3D in computer, fie mai tarziu in cristal sau, pur si simplu, prelucram o poza obisnuita, gata facuta, cu acelasi soft de pe calculator. In functie de ceea ce doreste clientul, fotografia va fi transpusa in format 2D sau 3D, ne-a explicat Alexandru, care si-a creat si un site dedicat pasiunii sale, www. foto3d.ro.
Toata aparatura a costat 100.000 de euro
Dupa ce fotografia a fost prelucrata, urmeaza gravarea. O raza laser se focalizeaza exact in centrul cristalului, unde practic ‘sculpteaza imaginea in format tridimensional. De exemplu, bustul unei persoane va putea fi imprimat in cristal vazut din fata si ambele laterale. Pretul unei astfel de capodopere variaza de la 70 la 200 de lei. ‘Este genul de produse adresate unui anumit tip de public. La inceput, lucram cu toata lumea, pana am primit comenzi ca „Doresc sa imortalizati imaginea penisului meu intr-un cristal!”. Normal ca am refuzat, spune Alex. Pana a ajuns sa realizeze cristale cu imagini tridimensionale, Alexandru a trebuit sa urmeze mai multe cursuri de specializare in Canada. ‘Producatorul tehnologiei nu vinde scanerul, cele doua computere folosite, softul si inscriptorul laser decat dupa ce reusesti sa parcurgi aceste cursuri. Tehnologia si cursurile au costat 100.000 de euro, ne-a spus Alexandru Fulop.
Procesul de realizare a unui cristal foto
1. Primul pas in alcatuirea unui cristal foto 3D este realizarea fotografiei care ar trebui gravata cu
ajutorul scanerului tridimensional.
2. Odata realizata fotografia, imaginea e preluata de cele doua computere special create pentru acest proces, dupa care poate fi retusata cu un program specializat.
3. In inscriptorul laser e asezat cristalul. Computerul va transmite apoi imaginea care va fi convertita intr-o serie de puncte imprimate de raza laser in interiorul cubului. Raza laser se va focaliza in centrul cristalului ‘sculptand fotografia.
4. Produsul final e obtinut, fiind gata de vanzare.