Potrivit unui videoclip publicat pe reţelele de socializare de Animal Rising, doi activişti au intrat în galeria Philip Mould din Londra, unde este expus temporar portretul, și l-au acoperit parțial cu imagini din „Wallace&Gromit”, o franciză animată umoristică a studiourilor Aardman despre un om şi câinele său.
Animal Rising susține că acțiunea sa reprezintă un mod de protest față de Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale (RSPCA), o organizaţie pentru protecţia animalelor sponsorizată de monarhul britanic.
Pictat de celebrul artist britanic Jonathan Yeo, portretul îl înfăţişează pe rege în uniforma Gărzilor galeze, pe un fundal stacojiu care se revarsă peste silueta sa.
Pictura a fost comandată de Compania de Draperii, una dintre breslele comerciale istorice din Londra, şi a fost expusă ulterior la sediul acesteia.
Cei doi militanţi au acoperit faţa regelui cu o fotografie a lui Wallace, alături de care au lipit o bulă de discurs din desene animate: „Fără brânză, Gromit. Uitaţi-vă la toate tratamentele crude care au loc în fermele RSPCA!”.
Animal Rising a publicat un reportaj de opt minute în care explică faptul că a investigat peste 40 de ferme aprobate de RSPCA şi a descoperit cazuri de abuzuri asupra animalelor. „RSPCA nu reuşeşte să protejeze milioane de animale prinse în capcane în fermele din întreaga ţară”, susține Animal Rasing.
„Mi s-a părut extraordinar de greu de privit aceste imagini. Mi s-a făcut greaţă, sincer. Suferinţa animalelor este o suferinţă, indiferent unde are loc, iar atunci când se întâmplă în propria ta grădină – când ar trebui să fii tu cel care o previne – doare şi mai tare”, a spus Chris Packham, preşedintele RSPCA.
Animal Rising a mai protestat față de regele Charles al III-lea. În august anul trecut, trei dintre activiştii grupului au furat miei de pe proprietatea monarhului.