Gouveia e Melo a fost numit în fruntea grupului de lucru în luna ianuarie și a reușit să insufle încredere într-un program care a început cu un scandal, pe fondul acuzațiilor că unele persoane au sărit coada la vaccinare, determinând demisia liderului anterior, un manager de spital.

„Charisma, profesionalismul și încrederea viceamiralului l-au transformat rapid într-una dintre cele mai populare și respectate figuri din țară”, a declarat Miguel Prudêncio, biochimist și cercetător la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona (IMM).

Henrique Gouveia e Melo | Foto: Profimedia

Gouveia e Melo a adus cu el o echipă formată din aproximativ 30 de strategi militari, matematicieni și medici pentru a colabora cu oficialii Ministerului Sănătății la coordonarea unei rețele de aproximativ 300 de centre de vaccinare, multe dintre ele având sediul pe stadioanele municipale.

Alături de ei, aproximativ 5.000 de medici, asistenți medicali și voluntari au luat parte la administrarea vaccinurilor. În perioada de vârf, au fost administrate aproximativ 154.000 de doze pe zi.

Aproximativ 83% din cei 10 milioane de locuitori ai Portugaliei sunt deja vaccinați cu schemă completă, în timp ce 86% a primit cel puțin o doză.

„Ceea ce contează este să vaccinezi suficient de mulți oameni pentru a proteja întregul grup”, a declarat Gouveia e Melo într-un briefing de presă din septembrie. „A fi primul, al doilea sau al treilea în lume nu este important”.

Cât despre rata de vaccinare, viceamiralul susține că procentul este unul care să ofere siguranță populației, având în vedere că vaccinul nu este disponibil pentru copiii sub 12 ani, unele persoane au condiții medicale și nu se pot vaccina, iar aproximativ 3% din populație se opune vaccinării.

„Suntem cu tine”

Popularitatea de care se bucură acum militarul este vizibilă atunci când merge la un centru de vaccinare. De exemplu, a fost primit cu ovații la un centru de vaccinare aglomerat. Oamenii au strigat „suntem cu tine”, lucru care l-a emoționat vizibil.

Cu o săptămână înainte, el a fost lăudat pentru modul în care a gestionat un protest al antivacciniștilor. În timp ce unii din mulțimea strigau spre el „ucigaș”, el le-a răspuns: „adevăratul ucigaș este virusul”.

Astfel de proteste au fost destul de rare în Portugalia, căci în mare parte acțiunile lui Gouveia e Melo s-au bucurat de susținere în rândul populației. De astfel, și reticența portughezilor cu privire la vaccinare a fost una extrem de mică.

Un sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European a arătat că 87% dintre portughezi cred că beneficiile vaccinării împotriva COVID depășesc riscurile.

„Imaginile dramatice cu ambulanțe aliniate în afara spitalelor au avut un impact clar”

Frica a jucat și ea un rol. Portugalia a suferit una dintre cele mai mari creșteri a numărului de internări, în ianuarie și februarie, exact în momentul în care începea programul de vaccinare. A fost și printre primele țări din UE care au fost afectate de varianta Delta, mai contagioasă.

„Imaginile dramatice cu ambulanțe aliniate în afara spitalelor au avut un impact clar”, a spus Miguel Prudêncio.

Un alt factor care a sprijinit campania este faptul că vaccinarea a rămas voluntară. „Spre deosebire de multe alte țări europene, nu am avut nevoie să discutăm mandatele de vaccinare”, a spus Ricardo Baptista-Leite, medic și purtător de cuvânt pe politici sanitari pentru partidul de opoziție social-democrat.

În octombrie, accentul se va muta pe vaccinarea împotriva gripei. „Am câștigat prima bătălie împotriva coronavirusului, dar războiul nu s-a terminat”, a spus Gouveia e Melo. „Trebuie să ne concentrăm acum pe combaterea gripei sezoniere și să stabilim dacă vor fi necesare doze de rapel COVID-19.”

Succesul campaniilor anterioare

Experții în sănătate publică atribuie succesul campaniei de vaccinare din Portugalia unei cooperări constructive între medici, militari și oficiali locali. De asemenea, vaccinarea a fost utilizată cu succes în trecut împotriva rujeolei, poliomielitei și a altor boli mortale, lucru ce a generat încredere ridicată în rândul portughezilor.

Pedro Simas, director executiv al Institutului de Cercetare Católica Biomedical din Lisabona, consideră că susținerea puternică pe care a primit-o campania își are rădăcinile în primul plan național de vaccinare din Portugalia din 1965.

„A avut un succes extraordinar și oamenii au înțeles și au avut încredere în beneficiile vaccinării încă de atunci”, spune expertul.

Marta Temido, ministrul sănătății, a declarat că serviciul național de sănătate din Portugalia s-a concentrat întotdeauna pe îngrijirea primară. „Medicii și asistenții noștri au fost în centrul unei strategii bazate pe centre de vaccinare la scară largă, în care sprijinul militarilor și al municipalităților a fost vital”, a declarat ea pentru Financial Times.

Peste un un milion de cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în Portugalia, de la debutul pandemiei de coronavirus. Ele s-au soldat cu aproape 18.000 de decese.

 
 

Urmărește-ne pe Google News