În urmă cu aproape trei săptămâni, la sfârșitul lunii august, Portugalia vaccina împotriva COVID, într-un singur weekend, peste 100.000 de oameni.
Mai bine de 80.000 erau tineri cu vârste între 12 și 17 ani. În jur de 76.000 de oameni au fost vaccinați doar sâmbătă. Duminica a adăugat alte 29.000 de persoane imunizate, potrivit The Portugal News.
Un număr impresionant, ținând cont de faptul că debutul campaniei de vaccinare a avut loc în ianuarie și că, până acum, mare parte din populație a fost deja vaccinată.
Mai exact, Portugalia a vaccinat cu ambele doze aproape 82% din populație. Și campania continuă. În jur de 87% dintre portughezi au primit cel puțin o doză.
Proporție din populație vaccinată cu ambele doze
Potrivit Reuters, aproape toți adulții de peste 65 de ani au fost vaccinați. La fel, jumătate dintre tinerii între 12 și 17 ani.
Prin comparație, România a rămas la pragul de 27% din populație vaccinată cu ambele doze. Iar ritmul vaccinării nu a crescut, în ciuda debutului alarmant al valului patru.
Puțin peste 13.300 de doze au fost administrate vineri în întreaga Românie, care are o populație de aproape două ori mai mare decât cea a Portugaliei.
„Am învins virusul”
Ca în România, și în Portugalia, campania de vaccinare a fost coordonată de un militar. Iar acesta și-a anunțat, miercuri, victoria.
„Am învins virusul”, a declarat viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, chiar mai optimist decât restul oficialilor și decât experții.
El a admis, totuși, că este vorba despre o victorie de etapă. „În cele din urmă, prima bătălie a fost câștigată și asta reprezintă o mare ușurare pentru noi”, a spus el.
Viceamiralul și-a justificat optimismul invocând scăderea numărului de infectări, în ciuda renunțării constante la restricții și a faptului că în timpul verii, atât portughezii, cât și turiștii străini au călătorit în număr mare prin țară.
Într-adevăr, în timp ce în România numărul infectărilor crește dramatic, Portugalia pare să se fi stabilizat, cel puțin momentan, la aproximativ 1.000 de cazuri pe zi.
Numărul deceselor COVID este și el redus.
Rețeta unei campanii reușite
Directorul adjunct al Institutului de Igienă și Medicină Tropicală din Lisabona, Miguel Viveiros, a explicat pentru publicația australiană 9News că una dintre explicațiile ratei mari de vaccinare a fost buna coordonare a campaniei de imunizare.
Au existat centre de imunizare în masă și un singur site unde oamenii s-au putut programa.
Importantă, a spus el, a fost comunicarea clară și transparentă, dar și coordonarea națională unificată.
„Această coerență, coerență națională, faptul că suntem o țară unificată de la nord la sud și chiar la insulele autonome, a făcut diferența”, a spus Viveiros.
„În sănătate publică, dacă ai zece abordări diferite, ajungi să ai zece probleme diferite”, a adăugat el
Poate una dintre cele mai importante explicații ale ratei mari de vaccinare este valul COVID din iarnă.
„Oamenii au trecut printr-o perioadă dificilă după Crăciun, așa că ne-am confruntat cu cealaltă parte a problemei”, a spus el, cu referire la valul pandemic care ajunsese la un moment dat să ucidă câteva sute de oameni în fiecare zi.
Atunci când treci printr-un război, știi care sunt consecințele. Așa că îndoielile ce ar putea apărea în legătură cu vaccinurile nu au fost suficiente pentru a acoperi faptul că am văzut imaginile cu secții de urgență copleșite, am văzut aglomerații de ambulanțe.
Miguel Viveiros:
În cele din urmă, reticența portughezilor cu privire la vaccinare a fost una extrem de mică.
Un sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European a arătat că 87% dintre portughezi cred că beneficiile vaccinării împotriva COVID depășesc riscurile. Prin comparație, doar 59% dintre români cred asta.
În ciuda succesului, Viveiros a îndemnat însă la precauție.
„Am controlat boala”, a spus el pentru 9News. „Dar am învins virusul? E foarte optimist să spunem asta, din punct de vedere microbiologic”, a adăugat el.