Portugalia a adoptat vineri o lege ce permite eutanasia pentru persoanele aflate în mare suferință și care au boli incurabile, alăturându-se astfel unui număr restrâns de țări din întreaga lume cu o astfel de prevedere.

Disputa pe această temă a divizat țara profund catolică, unul dintre principalii opozanți ai măsurii fiind chiar președintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa.

Conform prevederilor, persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor putea solicita moartea asistată dacă sunt bolnave în fază terminală și se află într-o suferință intolerabilă. Legea îi vizează doar pe cei care suferă de dureri „prelungite” și „insuportabile”, cu excepția cazului în care se consideră că nu sunt apți din punct de vedere mental pentru a lua o astfel de decizie, scrie The Guardian.

Legea se va aplica doar cetățenilor și rezidenților legali și nu se va extinde la străinii care vin în țară pentru a solicita eutanasie.

Proiectul de lege a fost aprobat de parlament de patru ori în ultimii trei ani, dar a fost trimis de fiecare dată înapoi pentru o revizuire constituțională, din cauza opoziției președintelui. Versiunea definitivă a legii a fost adoptată vineri cu votul socialiștilor aflați la guvernare, care dețin majoritatea absolută în cameră.

Alte trei partide de stânga și liberalii au susținut proiectul, în vreme ce cei mai mulți social-democrați (de dreapta, în Portugalia), deputații partidului extremist Chega și cei ai Partidului Comunist au votat împotrivă, scrie BBC.

Președintele a blocat în mod repetat proiectul de lege

„Confirmăm o lege care a fost deja aprobată de mai multe ori cu o majoritate uriașă”, a declarat deputata socialistă Isabel Moreira, o puternică susținătoare a legalizării eutanasiei. „Am ajuns în sfârșit la finalul unei lungi bătălii”, a adăugat ea pentru AFP.

Președintele Rebelo de Sousa are acum la dispoziție o săptămână pentru a promulga noua lege. Aceasta ar putea intra în vigoare până în toamnă, a precizat presa portugheză.

Șeful statului a blocat proiectele de lege anterioare invocând „conceptele nedefinite” din textul legii și a declarat ulterior că limbajul folosit pentru a descrie condițiile terminale continuă să fie contradictoriu și trebuie clarificat.

Noua versiune a legii prevede acum că eutanasia este autorizată doar în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă, din cauza unui handicap fizic al pacientului”.

Rebelo de Sousa le-a cerut legiuitorilor să precizeze și cine ar trebui să ateste dacă un pacient este fizic incapabil să beneficieze de moarte asistată, dar de data aceasta parlamentarii au refuzat să modifice textul.

Întrebările ridicate de președinte pot fi abordate prin decrete de punere în aplicare, a declarat Catarina Martins, lidera Blocului de stânga.

În cele din urmă, Rebelo de Sousa însuși a declarat că aprobarea legii „nu a fost o mare dramă” și nu a generat „probleme constituționale”.

Disputa continuă

Dar dezbaterea privind moartea asistată medical este departe de a se încheia în Portugalia.

„Adoptarea acestei legi a fost relativ rapidă în comparație cu alte țări mari”, a declarat Paulo Santos, membru al grupului pro-eutanasie Right To Die With Dignity, citat de The Guardian. El a avertizat că un număr mare de medici ar putea ridica obiecții morale față de efectuarea eutanasiei, așa cum au făcut-o în cazul avorturilor în 2007.

„Există o posibilitate foarte mare ca eutanasia să producă o rezistență și mai puternică (decât avortul)”, a declarat el pentru AFP.

La rândul lor, criticii morții asistate medical au spus că regretă faptul că problema nu a fost supusă unui referendum și speră acum că deputații opoziției vor cere din nou Curții Constituționale să examineze proiectul de lege.

Liderul partidului extremist Chega, André Ventura, care ceruse un referendum pe tema eutanasiei, a declarat în timpul dezbaterii în Parlament că nu crede că legea va intra vreodată în vigoare, scrie BBC.

Și chiar dacă va intra în vigoare, a argumentat el, „nu va exista niciun medic în Portugalia” pregătit să acționeze în baza prevederilor sale, iar orice viitor parlament de dreapta ar trece la abrogarea acesteia.

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt permise doar în câteva state, inclusiv în țările Benelux și în vecina Portugaliei, Spania.

 
 

Urmărește-ne pe Google News