Versiunea finală a legii care încadrează „moartea asistată medical” a fost adoptată vineri, cu 129 de voturi „pentru” din 230, inclusiv ale deputaţilor Partidului Socialist, aflat la putere.

„Constituţia îl obligă pe preşedinte să promulge o lege căreia i s-a opus prin veto şi care a fost confirmată de Adunarea Republicii. O voi promulga, bineînţeles, este datoria mea constituţională”, anunţa, după vot, Marcelo Rebelo de Sousa.

O majoritate parlamentară s-a pronunţat în patru rânduri în favoarea scoaterii de sub incidenţa penală a morţii asistate, în ultimii trei ani, însă textul a fost contestat de Curtea Constituțională și de către șeful statului, un catolic practicant.

Textul legii a fost rescris în mai multe rânduri pentru a ţine cont de nemulţumirile lui Marcelo Rebelo de Sousa.

Versiunea definitică a legii prevede ca eutanasia să fie autorizată doar în cazul în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă, din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului”.

După publicarea decretelor de aplicare, legea ar putea intra în vigoare în toamnă, scrie presa locală.

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt autorizate în câteva state membre ale Uniunii Europene, în Belgia, Olanda şi Luxemburg, care au autorizat-o primele, dar şi în Spania.

 
 

Urmărește-ne pe Google News