Pentru a recepţiona mesajele RO-ALERT, utilizatorii trebuie să-și actualizeze sistemului de operare iOS la versiunea 12.1.2. Capacitatea de a primi mesajele RO-ALERT variază în funcţie de modelul telefonului mobil.
Mesajele de avertizare RO-ALERT vor putea fi recepţionate numai de modelele de telefoane iPhone ulterioare versiunii 5S inclusiv, conform informaţiilor aflate la pagina https://support.apple.com/ro-ro/HT201222.
Pentru a se asigura de compatibilitatea telefonului privind recepţionarea mesajelor de avertizare RO-ALERT, posesorii de telefoane mobile tip iPhone trebuie să verifice dacă funcţia de primire a alertelor este activată în telefon.
Pentru mai multe detalii privind setările, pot fi accesate site-ul www.ro-alert.ro şi recomandările de pe site-ul oficial Apple, AICI.
Ce este RO-ALERT
Sistemul RO-ALERT permite transmiterea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă). De asemenea, informaţii legate de întreaga funcţionalitate a sistemului RO-ALERT pot fi regăsite accesând portalul dedicat informării populaţiei www.ro-alert.ro.
Sistemul RO-ALERT a fost folosit inclusiv în cazul unui urs care se plimba pe străzile din centrul orașului. În schimb, nu au trimise mesaje în noaptea de 27 spre 28 octombrie, când a avut loc un cutremur de 5,8 grade. Raed Arafat explica atunci că s-a decis acest lucru pentru a nu panica populația, iar oamenii să părăsească locuinţa şi să fie surprinși de cutremur pe scări.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro