„În cursul dimineţii de vineri, este posibil pe baza materialelor de la acest moment să luăm în considerare emiterea unui cod roşu de caniculă pentru zonele Oltenia şi Muntenia pentru că în aceste zone se anticipează valori de peste 40, 42, posibil izolat, 43 de grade în special în Lunca Dunării. Ţinând cont de perioada în care ne aflăm, sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 şi 37 de grade”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.
După caniculă, urmează ploi și vijelii. Meteorologii anunță că în cursul nopţii de sâmbătă şi în cursul zilei de duminică, vor fi înregistrate ploi, vijelii şi căderi de grindină.
COD PORTOCALIU de caniculă, joi
Joi, este în vigoare un cod portocaliu de caniculă în sudul și sud-vestul României.
Potrivit meteorologilor, joi, în județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37…39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Tot pentru ziua de joi, meteorologii au emis un cod galben de caniculă pentru cea mai mare parte a țării. Astfel, în cursul zilei de joi, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.
Trenurile circulă cu 20-30 km/h
CFR ia măsuri speciale de siguranță, în urma caniculei din aceste zilei. Începând de ieri și până la sfârșitul săptămânii, când sunt prognozate temperaturi care vor depăși 37 de grade Celsius în aer, în majoritatea regiunilor se vor lua măsuri speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranță.
Astfel, în această perioadă, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţea în regiunile aflate sub atenționare de Cod Galben și Cod Portocaliu, prin verificarea directă ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în șină va depăși 50 de grade Celsius, pe trosnoanele unde situația o impune se va reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.
Citește și: Adevărul despre teroarea prin care trecea la școală profesoara din Galați moartă în timpul Bacalaureatului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro