UPDATE ora 16.15: Cei 32 de muncitori confirmați cu SARS-Cov-2 au fost internați la Spitalul Modular COVID din Pipera, a anunțat Primăria Sectorul 4, într-un comunicat.

Ceilalți 76 de muncitori, cu teste negative, aflați acum în izolare, intră în carantină instituționalizată.

La solicitarea DSP, Primăria Sectorului 4 și Primăria Capitalei au anunțat că pun la dispoziția muncitorilor spații de cazare, în care aceștia vor putea locui în următoarea perioadă, beneficiind de toate condițiile igienico-sanitare necesare.

Șantierul a intrat în carantină pentru 14 zile.

UPDATE ora 15.23: În fața șantierului din sectorul 4 al Capitalei au ajuns mai multe autobuze ale STB pentru a prelua 76 de muncitori care vor fi duși într-un centru de carantină din sectorul 3. Șoferii sunt îmbrăcați în costume de protecție, iar în în zona în care se află containerele nu intră nimeni.

“Noi ne-am întâlnit dimineață, problema e ca și rezolvată, ne întâlnim în câteva minute în Comitetul pentru Situații de Urgență și aprobăm locul care a fost destinat carantinării. Autobuzele pleacă, 32 de persoane au fost duse la «Victor Babeș», cele care au o situație mai gravă vor rămâne acolo, iar restul vor fi duse în spitalul modular din Pipera. 76 de persoane vor fi ținute sub observație în centrul de carantină”, a declarat Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, la Digi 24

“Șantierul va fi izolat pentru a fi igienizat și decontaminat”, a mai spus prefectul. Dacă până acum autoritățile nu au dat de administratorul firmei, Cojanu a dat asigurări că în cursul zilei de azi el va da autorităților listele cu toți muncitorii care se află în subordinea sa.

Mai multe controale au loc pe șantierul aflat în sectorul 4 al Capitalei, unde zeci de muncitori din India au fost confirmați cu COVID-19. Peste 100 de persoane sunt izolate în prezent în containere și păzite de jandarmi, urmând să fie testate.

La fața locului se află reprezentanții DSP București, care au deschis o anchetă epidemiologică pentru a stabili care a fost prima persoană bolnavă, dar și care sunt persoanele cu care muncitorii infectați cu COVID-19 au intrat în contact.

Mai mulți jandarmi se află pe șantierul din sectorul 4 | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prezenți sunt și cei de la ITM București, care urmează să stabilească dacă condițiile în care locuiesc muncitorii sunt potrivite și dacă angajatorul a respectat regulile de prevenție. Dacă vor constata nereguli, probabil vor fi duși în spații speciale.

De asemenea șantierul a intrat de azi în carantină pentru 14 zile. Până acum, 32 de muncitori din India care lucrau de mai bine de un an la construcția unui bloc din sectorul 4 au fost confirmați cu coronavirus.

“Sunt muncitori din afara României, din zona Indiei din ce am înțeles. Sunt de un an în România și lucrează la un șantier pentru construcția unui cartier rezidențial. În acest moment nu avem informații că unul dintre ei este în stare gravă, poate că sunt unii cu simptome ușoare”, a declarat Raed Arafat, duminică, la Digi 24.

El a precizat că muncitorii vor fi evaluați de medicii infecționiști, urmând să fie decisă modalitatea de izolare. “Poate unii vor fi internați sau în secții anexe cum este cea de la Pipera, asta vor decide medicii. Va fi carantinată și zona în care locuiesc și ceilalți muncitori. Situația este dinamică”, a completat șeful DSU.

Posibil focar de infecție pe un șantier din București | sursa foto:
Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful DSU a spus că muncitorii confirmați cu COVID-19 au fost transportați la Spitalul Victor Babeș cu un autocar pus la dispoziție de ISU București. Aceștia urmează să fie văzuți de medicii infecționiști, care vor decide dacă vor fi internați și unde.

Ministrul muncii, în vizită pe șantier aseară

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a fost aseară într-o vizită pe
șantierul din sectorul 4 pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile, iar azi a
făcut primele declarații.

“Sunt peste 200 de angajați, dintre care 38 de cetățeni indieni, dar evidența trebuie să ne-o dea angajatorul, pe care nu l-am găsit la fața locului. (…) Nu vreau să mă antepronunț, aștept raportul ITM București, m-am asigurat că are toate condițiile să facă o primă verificare. Raportul se va axa, în mod evident, pe condițiile de muncă, pe existența sau nu a contractelor de muncă”, a precizat Violeta Alexandru.

 
 

Urmărește-ne pe Google News