Cadre medicale și angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț confirmă că una dintre ipotezele incendiului de sâmbătă noapte, în care au murit 10 oameni și au fost răniți încă 7, ar fi suprasolicitarea unui injectomat din secția ATI.

“Un injectomat vechi era pus foarte aproape de sursa de oxigen. Era suprasolicitat, a făcut scurt, scânteie, probabil, dar fiind atât de aproape de sursă n-a luat mult ca totul să se aprindă”, a punctat un cadru medical pentru Libertatea.

Injectomarul este o seringă automată ce dozează, periodic, medicamentele care sunt administrate pacienților.

Este, teoretic, un aparat de mare precizie, folosit pentru a putea administra, fără intervenția directă a personalului medical, tratamentul necesar bolnavilor internați la Secția de Terapie Intensivă. 

Model de injectomat folosit la Terapie Intensivă | Foto: Wikipedia

Tătaru a vorbit de scurtcircuit, Arsene, de supraîncălzire

Injectomatul în cauză de la Terapie Intensivă ar mai fi făcut probleme în timpul funcționării, susțin surse medicale din Piatra-Neamț. 

El se afla lângă o sursă de oxigen, astfel că personalul medical crede că un scurtcircuit acolo ar fi putut declanșa reacția în lanț care a dus la moartea celor 10 persoane. De altfel și ministrul Nelu Tătaru a spus, pe parcursul serii de 14 noiembrie, în mai multe rânduri, că din primele informații incendiul ar fi putut fi provocat de un scurtcircuit.

Într-o declarație dată la Antena 3 imediat după producerea accidentului și citată de News.ro, Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, în subordinea căruia se află spitalul, a confirmat că “din ce am discutat şi cu directorul medical, şi cu managerul spitalului şi cred că o cauză a fost supraîncălzirea echipamentelor din spital”.

“Injectomatele merg 24/24”

Cadrele medicale consultate de Libertatea spun că echipamentele de Terapie Intensivă, care erau utilizate înainte prin rotație, fără a fi suprasolicitate, funcționează acum non-stop de 8 luni, la capacitate maximă. Iar uzura lor începe să iasă la iveală cu tot felul de accidente.

“Injectomatul merge 24/24, e alimentat electric și, da, este logic ca el să fie amplasat lângă sursa de oxigen. Dar despre ce vorbim? Toate terapiile intensive, toate fabricile de oxigen, toată rețeaua electrică din spitale duduie de 8 luni.

Înainte nu era ATI-ul plin, nu erau atât de intens folosite, dar acum sunt pline-pline. Evident, te poți aștepta în orice moment la un aparat care să aibă probleme, se întâmplă foarte des de altfel să avem probleme cu ele. Dar acum, iată ce s-a întâmplat”, a declarat un medic infecționist ieșean pentru Libertatea.  

În incendiul din ATI-ul Spitalului Județean Piatra-Neamț au murit 10 persoane, iar alte 7 au fost rănite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News