Una dintre înregistrările video a fost postată pe o aplicație de mesagerie și pare să arate doi armeni în uniforme militare în timp ce sunt capturați de trupele Azerbaidjanului.

Un al doilea video pare să arate aceiași armeni în timp ce sunt împușcați cu mâinile la spate.

Autoritățile armene au identificat bărbații ca fiind Benik Hakobyan, 73 de ani, și Yuri Adamyan, de 25 de ani, însă Azerbaidjanul susține că aceste video-uri sunt false.

Consiliul Europei a spus că a primit înregistrările și că va investiga toate presupusele abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.

În primul video, cineva care vorbește rusă cu accent azer le ordonă bărbaților să înainteze și să predea orice arme și să ridice mâinile sus. El le spune celorlalți azeri să nu lovească persoanele capturate.

Cel mai tânăr dintre prizonieri, Yuri Adamyan, își scoate casca și jacheta înainte să ridice mâinile. Deși bărbatul mai în vârstă poartă o geacă de camuflaj, nu este clar dacă este soldat. El este împins la pământ și pare să geamă de durere.

Trupele separatiste, susținute de Armenia și cele din Azerbaidjan se luptă din 27 septembrie și sunt cele mai grave de la acordul de încetare a focului din 1994.

Pe 10 octombrie și apoi din nou pe 18 octombrie a fost anunțat un armistițiu, dar atacurile au continuat. Mii de oameni au murit, iar alți zeci de mii și-au părăsit casele, în timp ce bombardamentele au ucis civili atât în Armenia, cât și în Azerbaidjan.

Combatanții din ambele tabere au publicat imagini și înregistrări video care arată prizonieri de război și cadavre ale soldaților opoziției.

BBC a studiat mai multe înregistrări video care au circulat în ambele tabere pe social media, video-uri care ar fi arătat prizonieri uciși. Doar două dintre acestea erau verificabile.

Prima înregistrare este urmată imediat de o alta care arată o aparentă executare a acestor doi bărbați.

Prizonierii par să aibă mâinile legate la spate și sunt înfășurați în steagul Armeniei și cel al republicii nerecunoscute a Nagorno-Karabah. Stau pe o bordură și se pot vedea cum se mișcă încet, apoi cineva ordonă ”Țintește spre capetele lor”. Se aud mai multe focuri de armă, iar prizonierii cad la pământ.

BBC a confirmat că persoana care dă comenzi în ambele înregistrări video este un azer nativ. De asemenea, prizonierii din primul clip par să fie aceia care sunt executați în al doilea.

Ministerul de Apărare al Azerbaidjanului a negat că erau trupele sale și a spus că aceste înregistrări video sunt o provocare. Clipurile au fost șerse la scurt timp.

A doua zi, procurorul general azer a anunțat că o anchetă a concluzionat că înregistrările video sunt false.

Potrivit BBC, imaginile au fost filmate în Hadrut, un oraș care se confruntă cu lupte intense și este foarte probabil ca imaginile să fie înregistrate între 9-15 octombrie.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News