Săptămâna viitoare, parlamentarii din comisiile pentru românii de pretutindeni urmează să stabilească când va avea loc deplasarea în Italia și componența acestei delegații. În plus, aleșii așteaptă de la ministrul pentru diaspora, Andreea Păstârnac un raport privind concluzia discuțiilor cu autoritățile italiene, pe tema cazului româncelor abuzate în zona Catania.
Senatorul PNL Viorel Badea, președintele comisiei pentru diaspora din Senat, a declarat pentru Libertatea că parlamentarii români vor să meargă în acea zonă pentru a discuta cu responsabilii de forța de muncă străină. În plus, spune senatorul, se dorește să aibă loc o dezbatere în Parlamentul Italian, pe tema drepturilor muncitorilor străini.
”Noi sperăm ca aceste cazuri să se discute în Parlamentul Italiei, pentru că vrem să se schimbe lucruri, la nivel legislativ. În Parlament se vor putea exprima toate formațiunile politice din Italia, iar acest lucru este pozitiv, pentru o posibilă amendare a legislației muncii”, a spus Badea.
Ministrul pentru diaspora, Andreea Păstârnac, care s-a aflat în zona Catalina, împreună cu o delegație guvernamentală, urmează să prezinte în comisiile reunite concluziile discuțiilor din Italia. Din delegația care s-a deplasat în Italia au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi ai Ministerului Afacerilor Externe (Consulatul României la Catania şi Ambasada României la Roma).
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a asigurat partea italiană, în cadrul discuțiilor, că în România există o campanie la nivel naţional de verificare a firmelor româneşti care aduc muncitori în Italia.
Demnitarii prezenţi în Italia consideră că asociaţiile româneşti constituite în Italia pot avea un rol important în oferirea unui sprijin concret persoanelor aflate în dificultate. Această implicare activă trebuie să genereze la nivelul autorităţilor de la Bucureşti identificarea unui mecanism optim de legitimare şi recunoaştere ca şi contributori oficiali ai politicilor asumate de statul român în această materie.
Recent, în presa străină a apărut un reportaj cutremurător, despre situația româncelor din sudul Italiei, aproximativ 7.500 de femei, care trăiesc în condiții de sclavie. Acestea sunt bătute și exploate sexual de angajatorii lor, arată o anchetă făcută de The Observer și citată de The Guardian.