UPDATE: Președintele PSD, Liviu Dragnea, respinge orice legătură între partidul său și firma de comunicare strategică Cambridge Analytica, sugerând că această companie are alte conexiuni în România.
„Nici vorbă la PSD. Nici vorbă. Asta ar fi chiar culmea. Eu am înţeles că în altă parte s-a implicat”, a declarat Liviu Dragnea, miercuri, la ieșirea de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Consultantul susține că a fost abordat înainte de alegerile parlamentare din 2016, pentru a trimite o echipă de 2-3 oameni în staff-ul de campanie al social-democraților. Acesta a citat dintr-un e-mail în care Mark Turnbull, unul dintre directorii de la Cambridge Analytica, a menționat o solicitare în care vorbea despre posibila asistență în campanie, care presupunea consultanță strategică pentru 2-3 luni.
Did #CambridgeAnalytics manipulate the 2016 election in #Romania ? In the Channel 4 report they refer to a secret operation at an East European election. They offered me a job in August 2016, a few months before the election…
— Rupert Wolfe Murray (@wolfemurray) March 21, 2018
Consultantul spune că a refuzat oferta pentru că nu se implică în contracte cu partide politice, dar jurnaliștii de la New York Times, care citează AP, spun că este neclar dacă Cambridge Analytica a jucat un rol sau nu în influențarea alegerilor din 2016 în favoarea PSD.
În articol se precizează că social-democrații au câștigat alegerile cu 46%, în timp ce liberalii au obținut doar 20%. O investigație Rise Project arată că SCL Group, o companie britanică afiliată Cambridge Analytica, a deschis la București un birou încă din 2011.
Britanicul a scris și pe Facebook despre cazul Cambridge Analytica. ,,Am văzut un material Channel 4 despre Cambridge Analytica în care era menționată o țară din Europa de Est unde s-a acționat în secret, au fost manipulate cu succes alegerile. Nu era dat niciun nume. ‘Nimeni nu știa că am fost acolo’, spunea șeful. Am recunoscut numele șefului și am găsit câteva mail-uri de-ale lui din august 2016. Mi-a oferit o slujbă, dar, când mi-a spus că este pentru partidul de la putere, care a și câștigat alegerile, am refuzat”, își amintește Murray.
Momentul la care se referă britanicul este la minutul 16.45, într-unul dintre cele două materiale realizate de către Channel 4 pe tema Cambridge Analytica.
Cambridge Analytica, o firmă de consultanță politică care l-ar fi ajutat pe președintele american Donald Trump în campania din 2016, a accesat în mod ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook, scrie presa americană. Autoritățile americane pot amenda compania cu până la 40.000 de dolari pentru fiecare utilizator, ceea ce ar însemna o amendă totală de două mii de miliarde de dolari, o sumă imensă.
The Guardian a scris că cel care a dezvoltat unealta respectivă de război psihologic este Christopher Wylie, cel care a și avertizat cu privire la manipularea incorectă a datelor. Wylie este un programator gay, vegan din Canada, după cum se descrie singur, și are 27 de ani. La data la care a lucrat pentru proiect avea 24 de ani.
Wylie a arătat că firma Cambridge Analytica a luat legătura cu WikiLeaks pentru a publica o serie de emailuri furate ale lui Hillary Clinton. Deja agențiile americane de spionaj au conchis că serviciile secrete ruse au furat emailurile respective, motiv pentru care Cambridge Analytica este acum investigată de către procurorul special Robert Mueller, însărcinat să descopere adevărul.
Citește și:
A apărut campania #DeleteFacebook, ca urmare a scandalului Cambridge Analytica. Un fondator WhatsApp se alătură demersului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro