Coaliția fostului premier Silviu Berlusconi pare că va câștiga cele mai multe locuri în Senat, estimându-se că va primi între 248 și 268 de locuri, sub cele 316 necesare pentru o majoritate.

Analiștii internaționali, citați de AFP și preluați de Agerpres, prezintă o serie de scenarii de guvernare, dat fiind rezultatul votului. Majoritatea variantelor posibile sunt îngrijorătoare pentru Uniuena Europeană, italienii părând să fi votat pentur eurosceptici.

Coaliţia lui Berlusconi – dreapta/extrema-dreaptă

Coaliţia formată din Forza Italia (FI, centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului (extrema-dreaptă) a lui Matteo Salvini a obţinut circa 37% din voturi. Surpriza este reperzentată de faptul că Liga a obţinut 18% din voturi și FI doar 14 procente. În aceste condiții, Matteo Salvini va revendica conducerea coaliţiei şi a unui eventual guvern, dar analiștii spun că nu există nicio garanție că Berlusconi se va ţine de cuvânt şi îi va ceda conducerea.

Guvernul Micării 5 Stele

Mişcarea 5 Stele (M5S), populistă, născută în 2009, a obținut cel mai mare scor ca partid unic, fără o alianță în spate. Dar cele 32 de procente nu sunt nici de departe suficiente pentru a forma un guvern pentur că o majoritate este departe.

O varianta ca M5S să ajungă la putere este o alianță cu Liga Nordului. Un astfel de scenariu este considerat de către Bruxelles drept cel mai periculos deoarece majoritatea ar fi eținută de două formațiuni extremiste. Liderii celor două formaţiuni au respins până acum această posibilitate.

O altă opţiune ar fi lansarea de negocieri cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi cu micile partide de stânga. Pentru a fi posibil acest lucru, Matteo Renzi, care a jurat să nu facă vreodată o alianţă cu ‘extremiştii, ar trebui să cedeze conducerea PD altcuiva. Astfel de discuţii au avut loc în 2013, fără a se ajunge la un acord. M5S s-a schimbat însă şi Luigi Di Maio s-a arătat mai deschis către dialog. Mai mult, cu 19% din voturi, PD nu se mai află într-o poziţie de forţă.

Marea coaliţie pentru Bruxelles

Acest scenariu este favoritul Bruxellesului și singura speranță pentru Uniunea Europeană. O coaliție mare formată din FI-ul lui Berlusconi, PD-ul lui Mateo Renzi, prijiniți de grupurilor mai mici ”eurofile” şi chiar de unii ”dezertori” ai Ligii Nordului.

Totuși, rezultatele fac o astfel de variantă practic imposibilă din punct de vedere matematic. Potrivit estimărilor PD ar avea doar 107 deputaţi şi FI 102, iar partidele mici nu au avut rezultate prea bune la scrutinul de duminică. Așa că rezultatul este departe de cei 316 parlamentari necesari pentru majoritate.

Paolo Gentiloni fără susținerea parlamentară

Legislația italiană îi permite preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, să lase în funcție actualul guvern al lui Paolo Gentiloni (centru-stânga) fără a fi obligat să ceară votul de încredere al noului parlament pentru a gestiona problemele curente.

Un astfel de scenariu pare destul de posibil având în vedere istoria tumultoasă a italienilor care par să prefere să trăiască în incertitudine, având peste 60 de guverne din 1946 până în prezent.

Procedura desemnării unui nou guvern sau păstrarea actualului va mai dura însă ceva timp, deoarece cele două camere se vor întruni pentru prima dată pe 23 martie pentru a-şi alege preşedinţii şi pentru a constitui grupurile parlamentare. Și abia după aceea președintele Mattarella va începe consultările.


Citește și: The Shape of Water, premiul Oscar 2018 pentru cel mai bun film


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News