Tranzacția este de așteptat să fie finalizată în 2022, sub rezerva aprobărilor fiscale.

Comisia Europeană, care are un acord cu radiodifuzorul cu sediul central din Lyon, Franța, monitorizează situația, în timp ce observatorii independenți spun că se tem ca stația să nu devină un „avanpost mass-media pseudo-independent” al guvernului de la Budapesta”.

  • Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, în toamnă licenţă prin reţele de comunicaţii electronice pentru Euronews România, în urma solicitării Universităţii Politehnica din Bucureşti. Potrivit redactorului-şef al Andra Miron Diaconescu, noul canal ar începe să emită în România din primăvară.

Orban: „Nu vreau un imperiu mondial”

Legăturile dintre Alpac Capital și Ungaria au devenit un subiect atât de fierbinte, încât chiar premierul de la Budapesta a avut o intervenție pe acest subiect.

Premierul ungar Viktor Orban | Foto: EPA

Viktor Orbán a negat, marți, orice posibilă interferență în politica editorială a radiodifuzorului, și a minimizat problema, cu o glumă: „Partidul Fidesz nu are de gând să formeze un imperiu mondial”.

Discuțiile sensibile în jurul achiziției se concentrează pe legăturile strânse ale lui Orbán cu Mário David, fost fost membru în Parlamentul European din partea Partidulului Social Democrat din Portugalia, tatăl directorului executiv al Alpac.

Firma de investiții portugheză are un birou la Budapesta, a primit capital de la mari corporații maghiare, precum EXIM, MOL și OTP Bank, iar ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a contribuit la promovarea lansării unui fond Alpac care vizează investiții regionale în 2017.

„Proiectele sale financiare nu vor interfera niciodată cu politica Euronews”

Când a fost întrebat despre legăturile Alpac Capital cu Ungaria, directorul executiv al Euronews, Michael Peters, a declarat că în ciuda faptului că CEO-ul companiei și partenerul de conducere al companiei, Pedro Vargas David, are „legături financiare la Budapesta”, este „100% sigur că proiectele sale financiare nu vor interfera niciodată cu politica Euronews”. 

„Am toate garanțiile de independență editorială”, a întărit Peters. 

Michael Peters, CEO Euronews Romania | Foto: EPA

Iar un purtător de cuvânt al Alpac a declarat că „orice îngrijorare cu privire la un posibil impact asupra libertății editoriale a Euronews este nefondată” și că, în timpul întâlnirii sale cu angajații, David a afirmat că „susține principiile de bază ale UE, precum democrația și libertatea presei. Nu va exista nicio confuzie de roluri între proprietar și redacție”.

Am decis să investim în Euronews, credem în potențialul său extraordinar și considerăm că este un activ subevaluat.

Purtător de cuvânt al noului proprietar:

Pedro Vargas Santos David | Foto: www.4ig.hu

Legăturile dintre Alpac și Ungaria

Companiile maghiare au declarat că nu sunt implicate în investiția Euronews, însă, potrivit Politico, au oferit finanțare pentru fondul de capital „East West” al Alpac, care, potrivit site-ului companiei, „investește în IMM-urile maghiare, portugheze și din țările vecine cu potențial de extindere”.

Mário David, tatăl directorului Alpac Capital, s-a împrietenit cu Viktor Orbán la începutul anilor 1990. În 2016, Orbán i-a oferit un premiu de stat „pentru un adevărat prieten”, iar fostul europarlamentar portughez a călătorit de mai multe ori în străinătate în delegația liderului ungar. David a spus că munca lui de consilier pentru Orban a fost „pro-bono”.

În ciuda negărilor la nivel înalt cu privire la orice interferență, legăturile dintre Alpac Capital și conducerea maghiară au stârnit comentarii sceptice din partea unui număr de observatori independenți de la Bruxelles și Budapesta. 

Observatorii spun că „este o investiție politică”

Ágnes Urbán, directorul think-tank-ului Mertek Media Monitor, a declarat că, sub noua proprietate, Euronews ar putea fi exploatat ca un avanpost mass-media „pseudo-independent” al guvernului maghiar: își menține o aparență de independență, dar are o poziție „mai puțin critică” față de Ungaria și alte așa-zise democrații liberale.  

„Nu există niciun motiv de afaceri pentru această achiziție”, a adăugat Urbán, comparând afacerea cu cea a creării Fundației pentru Presă și Media din Europa Centrală (KESMA), o entitate pro-Orbán care controlează aproximativ 500 de organizații media. 

La fel ca și KESMA, cumpărarea planificată de Euronews „este o investiție politică”, a completat Urbán.

  • În timp ce în Ungaria, partidul de guvernământ Fidesz controlează indirect o mare parte din peisajul media, în ultimii ani, oamenii de afaceri legați de guvernul Ungariei au început să investească în mass-media din afara granițelor țării.
  • În Slovenia, persoane fizice și companii legate de Fidesz au făcut investiții în mass-media care îl sprijină pe aliatul Orbán, premierul Janez Janša. Investitorii maghiari au cumpărat, de asemenea, mai multe instituții media din Macedonia de Nord.

„Orbán are o experiență de a achiziționa mass-media de știri și apoi de a influența agenda lor editorială”, a declarat și europarlamentarul german Daniel Freund.

„Achiziționarea Euronews de către o companie cu legături directe cu biroul premierului maghiar este îngrijorătoare”, a adăugat Freund.

Sub monitorizarea Comisiei Europene

Executivul UE, care joacă, de asemenea, un rol în finanțarea Euronews, a declarat săptămâna aceasta că monitorizează îndeaproape evoluțiile, „pentru a se asigura că orice schimbare în managementul companiei sau fluxurile de lucru editoriale nu afectează aranjamentele noastre contractuale”.

Sediul din Lyon al Euronews | Foto: Profimedia

Comisia Europeană are un acord-cadru de parteneriat pe trei ani cu radiodifuzorul cu sediul central din Lyon, Franța, valabil la sfârșitul anului 2023. Acordul nu conține obligații directe de finanțare, dar permite Comisiei să semneze contracte specifice pentru finanțare. În noiembrie au fost semnate contracte în valoare de 16 milioane de euro.

Comisia a mai transmis că relațiile cu Euronews pot fi „încetate” în baza anumitor condiții, inclusiv dovezi ale lipsei de independență editorială. 

„Momentan, considerăm că nu există motive să credem că Euronews se află într-o situație de încălcare a contractului nostru. Cel mai recent audit de performanță a fost liniștitor”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News