„Vă prezentăm imagini din Mariupol. Ceea ce se întâmplă este foarte trist, desigur. Imaginile sunt absolut teriafiante: naționalistii, în timp ce se retrag, încearcă să nu lase nici o clădire în picioare”, se aude vocea prezentatoarei.
„Chiar aici, în dreapta, se văd zone rezidențiale și clădiri. Fumul iese de peste tot”, continuă ea.
Ca în nenumărate rânduri, și de data aceasta propaganda rusă dă vina pe forțele ucrainene pentru distrugerea orașelor.
Zilele trecute, portalul rus de știri URA.ru a publicat imagini din orașul devastat, relatând despre o „catastrofă umanitară”, cauzată de trupele armate și de „batalioanele naționaliste” ucrainene, care nu i-ar lăsa pe locuitori să plece.
Orașul ucrainean Mariupol din estul Ucrainei, port la Marea Azov cu peste 440.000 de locuitori, este sub asediu de mai bine de trei săptămâni.
Pe 22 martie, au apărut imagini cu atacul distrugător asupra zonei industriale a orașului. Însă rușii continuă să afle de la posturile TV locale că ucrainenii se bombardează singuri.
Același post la care o jurnalistă a protestat în direct: „Sunteți mințiți”
În urmă cu aproape două săptămâni, în același studio de știri avea loc un incident care a făcut înconjurul lumii: Jurnalista Marina Ovsiannikova, 39 de ani, a protestat, în direct, afișând un banner împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
După ce a fost arestată, jurnalista a primit o amendă de 250 de euro şi apoi a fost eliberată. Cu toate acestea, ea riscă în continuare o urmărire penală şi o pedeapsă cu ani grei de închisoare, în condiţiile în care o lege recentă condamnă răspândirea de „informaţii false” despre armata rusă.
Rusia a anunțat, de fiecare dată, că invazia Ucrainei este o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea” și „denazificarea” țării vecine.
La sărbătorirea celei de-a opta aniversări de la „reunificarea Rusiei și Crimeei”, celebrul „eveniment patiotic” de pe stadionul Lujniki din Moscova, Vladimir Putin a spus că scopul „operațiunii speciale” este de „a elibera locuitorii din Donbas de ani de genocid”.
Citește și
- VIDEO EXCLUSIV. „E catastrofă, se bea zăpadă topită”. Apelul oamenilor din Mariupol, Ucraina, trimis prin rudele refugiate la București
- Am stat 10 zile în subsol, fără apă și curent”. Mărturiile oamenilor care au reușit să fugă din Mariupolul asediat
- Cum arată mașinile cu care au fugit locuitorii din Mariupol
- În Mariupolul asediat, zeci de mii de oameni trăiesc în adăposturi, în frig și fără mâncare. „E nevoie de un coridor umanitar, altfel e o moarte lentă de foame și sete”
- Sute de oameni, blocați de trei zile sub teatrul bombardat din Mariupol. „Luptele de stradă împiedică salvarea lor”
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia