Poșta Română nu închide oficiile poștale
Într-un comunicat de presă al companiei, transmis marți seara, se arată că, de fapt, închiderea oficiilor poştale nu reprezintă o prioritate pentru Poșta Română.
„Poşta Română nu ia în considerare reducerea prezenţei sale în ţară, prezenţă pe care şi-a consolidat-o în ultimii ani, când pentru prima oară, în anul 2023, a reuşit să aibă cel puţin un salariat în fiecare UAT din România. Închiderea oficiilor poştale nu reprezintă o prioritate pentru Compania Naţională Poşta Română S.A. Închiderea şi deschiderea de subunităţi poştale este un proces continuu, început în urmă cu 34 de ani. Anual, aproximativ 500 subunităţi poştale sunt închise, în timp ce multe altele se deschid”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.
Poșta Română: Pentru 1.000 de ghişee poştale rurale, venitul mediu lunar este 1.700 de lei, la o cheltuială de 8.000 de lei/lună
Totuși, faptul că unele oficii poștale nu au profit este o temă serioasă, care necesită o dezbatere, în condiţiile în care pentru aproape 1.000 de ghişee poştale rurale, venitul mediu lunar este de aproximativ 1.700 de lei, la o cheltuială de aproximativ 8.000 de lei/lună, se mai menționează în comunicatul Companiei Naţionale Poşta Română.
Compania de stat precizează că acest lămuriri vin în urma unor informaţii apărute în presă, referitoare la închiderea oficiilor poştale.
Șeful Poștei Române recunoaște că unele oficii poştale nu sunt profitabile
„În declaraţiile sale, directorul general a ţinut să sublinieze faptul că unele oficii poştale sunt neprofitabile şi că toate companiile de poştă din Europa au adoptat o politică de reducere a prezenţei teritoriale prin oficii poştale. Poşta Română se înscrie în acest trend de modernizare a companiilor de poştă prin transformarea prezenţei poştale din România dintr-o prezenţă mixtă de subunităţi proprii, închiriate sau în regim de semi-franciză, într-o prezenţă PUDO (pick-up drop-off points) în sistem propriu sau în regim de franciză”, mai transmite comunicatul.
În context, în documentul transmis de Poşta Română se precizează că instituția se află într-un proces amplu şi continuu de transformare, care urmăreşte adaptarea la nevoile actuale ale clienţilor, eficientizarea operaţională şi alinierea la tendinţele internaţionale din sectorul serviciilor poştale.
Valentin Ștefan: Reducerea prezenţei prin oficii poştale se face treptat, prin pensionarea salariaților
Astfel, reţeaua de last-mile delivery reprezentată de poştaşi, curieri şi agenţi poştali este într-un proces de consolidare şi modernizare, având în prezent un număr de peste 11.000 de persoane.
„Totodată, directorul general a declarat că reducerea prezenţei prin subunităţi poştale se face treptat, prin ieşirea naturală a salariaţilor din sistem, şi nu într-un mod abrupt, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria în anii 2023 şi 2024, când au fost închise peste 300 de oficii, respectiv 100 de oficii poştale”, susţine sursa citată.
Compania Poșta Română se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni), iar Fondul Proprietatea deţine 6,48% din acţiunile companiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Demradulescu • 20.11.2024, 20:21
Deci vor dispărea poștașii,pensiile vor fi plătite numai pe card,dacă trebuie să depui o declarație către ANAF,te duci personal la sediul ANAF sau digital,dacă primesc o scrisoare de la fiul meu din USA,de unde o ridic?Niște nătărai cu acte-n regulă.