Bărbatul semnase în fals în numele pensionarilor și a ținut banii de pensii în geanta lui, fără a-i folosi.
Judecătorii nu au putut fi însă convinși că voia să folosească banii în interes propriu și nu îi fusese pur și simplu lene să-i împartă în ziua respectivă oamenilor din Iași.
Șeful său l-a apărat în instanță, însă decizia îi aparține Curții de Apel. Răspunderea penală pentru faptele comise a început deja să se prescrie.
Incidentul a avut loc 22 februarie 2018, când Mihai N. a luat cu el cupoanele de pensii și alocații și a plecat să împartă banii în Iași. Până la sfârșitul zilei nu a reușit să ajungă la toți beneficiarii, dar nici nu a mai anunțat la ghișeul poștal.
Poștașul s-a gândit să semneze de primire în locul a șapte beneficiari, a predat acele cupoane și a păstrat banii în geantă.
Poștașul din Iași a semnat de două ori în locul pensionarilor că primiseră banii
A doua zi, a primit alte cupoane și alți bani. Zece dintre beneficiari locuiau spre marginile satului, în Iași, iar poștașul ar fi trebuit să străbată întreaga localitate pentru a împărți banii. Din nou, a semnat de primire în locul acestora și a păstrat banii.
Faptul a fost constatat pe 26 februarie, când dirigintele ghișeului poștal i-a controlat geanta și a găsit suma de 9.791 de lei. Banii au fost preluați de reprezentanții Oficiului Zonal Poștal Iași, iar Mihai N. a fost obligat la plata a 22,11 lei ca penalizări pentru întârziere.
Pe fir au intrat și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie. Poștașul a explicat că avea intenția de a împărți ulterior banii către beneficiari și, spune el, semnase în numele lor doar pentru a nu trebui să predea banii la poștă și a-i lua din nou în ziua următoare.
Geanta cu bani a poștașului din Iași a rămas peste noapte în lada de valori din ghișeu
Bărbatul ținuse banii în geanta de serviciu, iar aceasta fusese lăsată peste noapte în lada de valori din interiorul ghișeului din Iași. Totuși, anchetatorii au apreciat că Mihai N. s-ar fi putut folosi de bani în orice moment, deci este vorba de delapidare.
Poștașul a fost trimis în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și delapidare, magistrații nefiind convinși de argumentația procurorilor.
Mihai N. putea fi învinovățit de încălcarea obligațiilor de serviciu, prin faptul că întârziase predarea banilor către beneficiari, dar fapta era o abatere disciplinară, nu o infracțiune penală.
Apoi, magistrații Judecătoriei au conchis că principala faptă de care fusese acuzat Mihai N. nu întrunea elementele definitorii ale delapidării și au dispus achitarea inculpatului. Pentru celelalte acuzații, răspunderea penală s-a prescris de anul trecut.
Sentința nu este definitivă, iar instanța va relua dezbaterea cazului pe 9 decembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro