Jumătate dintre angajați vor sta acasă imediat după sărbători, în perioada 21-24 aprilie, iar cealaltă jumătate în perioada 27-30 aprilie.
Poșta Română spune că pandemia de COVID-19 a afectat economic compania prin scăderea traficului poștal, de aceea a fost nevoită să ia unele măsuri, dar evitând eventuale disponibilizări sau un concediu forțat al angajaților.
“Am analizat toate variantele pe care le avem la dispoziţie, iar implementarea unui şomaj tehnic blând, cu efecte negative minime asupra oamenilor, este alegerea cea mai potrivită pentru angajaţi şi pentru companie”, susține directorul Poștei Române, Horia Grigorescu, potrivit unui comunicat de presă.
20 de lei în plus la salariu
Angajații care intră în șomaj tehnic primesc 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din 5.429 de lei, salariul mediu brut.
Impactul asupra salariului net al unui poștaș este, pentru patru zile de șomaj, între 130 de lei și 237 de lei, în funcție de clasa de muncă și de gradație. De exemplu, un simplu poștaș de clasa 13 de muncă, ce avea în ianuarie un salariu mediu de 2.200 de lei, va pierde, odată intrat în șomaj tehnic, 130 de lei, pe când un angajat aflat în clasa 33 de muncă va pierde 237 de lei.
Procentual, vorbim de o scădere a venitului unui angajat de 7,5 la sută.
Poșta Română spune, însă, că oferă o primă de Paște de 150 de lei, “care să compenseze, pentru cei cu venituri mici, diminuarea salariului din această lună”.
Pentru un poștaș care pierde, prin șomaj, 130 de lei, “prima de Paște” ar însemna doar 20 de lei.
Poșta Română are aproape 25.000 de angajați și deține peste 5.500 de subunități poștale, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poștale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro