Cuprins:
Cât ține Postul Paștelui în 2020
Postul Paștelui sau Postul Mare, la ortodocși, începe în acest an la data de 2 martie. Paștele ortodox va fi sărbătorit de credincioși pe 19 aprilie.
Postul Catolic a început luni, 24 februarie, iar Paștele Catolic este sărbătorit pe 12 aprilie.
Ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se retina de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
Fără nunți și botezuri în Postul Paștelui
Pe toată perioada Postului Paștelui, începând de luni, 2 martie și până pe 18 aprilie, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie), în Săptămâna Luminată (29 aprilie – 5 mai)
În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna prima) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.
Când se mănâncă pește în Postul Paștelui 2020
Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin)”, spune părintele Prof. Dr. Ene Branişte, citat de crestinortodox.ro
Rețete pentru Postul Paștelui 2020
Fie ca ții post sau nu, poți încerca o multitudine de rețete delicioase care te vor face să uiți că te afli în plin Post, într-o perioadă în care trebuie să renunți la multe dintre alimentele care îți fac cu ochiul.
Poți găti mâncăruri savuroase, de la supe și paste, la legume și deserturi. Se prepară repede și sunt delicioase. Pentru mai multe, iată câteva retete de post.
Vezi ce sărbători sunt în calendar ortodox martie 2020 și calendar ortodox aprilie 2020.