Joi, TVR 1, ProTV, Antena 1, Digi 24, România TV, Realitatea, B1, Aleph News, Euronews sau Antena 3 nu au alocat, în principalul jurnal de știri, nicio secundă informării sau dezbaterii felului în care își folosesc PSD și PNL finanțarea publică.
Documentată în mod constant de Radio Europa Liberă, tema a fost completată de Recorder. Miercuri seara la ora 20:00, site-ul a publicat o investigație în care, pornind de la documentele venite pe un e-mail anonim, a dezvăluit noi sume și contracte ale felului în care PSD și PNL bagă bani în televiziuni.
Doar printr-o singură firmă, potrivit Recorder, au fost direcționate 3,1 milioane de euro către Antena 3 și Antena Group și 3 milioane de euro pentru postul România TV.
Împreună, cele două partide de guvernământ au alocat zeci de milioane de euro în ultimii trei ani către unele organizații de presă.
Zero interes în jurnalele de la televiziuni
Joi seară, Antena 1, de exemplu nu a avut în principalul jurnal al stației de la ora 19:00, prezentat de Alessandra Stoicescu, niciun material despre investigația Recorder. Același lucru s-a întâmplat și la România TV, B1 TV, Realitatea TV, Aleph News sau Digi24, posturi care apar ca fiind beneficiari ai banilor politicului de la noi.
Chiar dacă nu apar în dezvăluirile Europa Liberă sau Recorder, nici cei de la Pro TV sau TVR 1, nu au avut în principalul jurnal al zilei știre despre relatările despre cum cumpără partidele politice își cheltuiesc banii.
B1TV a abordat subiectul, nu la știri, ci la emisiunea de dezbatere ”Bună, România”, din prime time. Realizatorii l-au avut invitat, prin telefon, pe unul dintre realizatorii de la Recorder, Mihai Voinea.
Felul în care partidele își cheltuiesc finanțarea publică pentru publicitate devine o problemă, conform legii, în primul rând atunci când se cumpără știri sau, în general, atitudinea binevoitoare a instituțiilor de media vizate. Este permisă cumpărarea de publicitate electorală sau de publicitate semnalată ca atare publicului. Dar legea românească, precum și cea europeană, interzice explicit cumpărarea de știri și influențarea conținutului de către oricine.
Partidele au fost finanțate cu sume tot mai mari începând cu 2018 direct de la buget. Această finanțare a venit după numeroase cazuri în care s-a dovedit, inclusiv în instanțe, că ele primeau bani de sponsorizare sau bani negri de la firme-client, care obțineau la schimb contracte publice supraevaluate.
În aceste condiții, Parlamentul a preferat să le finanțeze direct de la buget, ca un cost asumat al democrației și să încerce să prevină deformarea economică și ilegalitățile care apăreau ca urmare a finanțării din sponsorizări.
Direct de la buget, finanțarea totală a tuturor partidelor ajunge la aproximativ 40 de milioane de euro pe an. Din 2018 și pînă acum, partidele nu au făcut însă proba transparenței felului în care s-au cheltuit acești bani, potrivit răspunsurilor date de ele la investigațiile de presă.