Întrebarea: Pot fi vizitați bătrânii internați în centre rezidențiale de către rudele lor?
Răspunsul Poliţiei Române: Da, iar dacă centrele sunt situate în afara localității sau zonei metropolitane trebuie completată corespunzător declarația pe propria răspundere. De asemenea, recomandăm să fie consultat programul și regulile fiecărui centru, pentru a evita aglomerarea sau expunerea persoanelor vârstnice la riscuri.
Pe perioada stării de urgenţă au decedat 122 de vârstnici și adulți cu dizabilități internaţi în centrele rezidenţiale (10% din totalul deceselor). Suceava, Galați, și Neamț sunt principalele județe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistență socială și protecție a copilului.
Întâlniri cu mască de protecţie şi la 1,5 metri distanţă
Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a elaborat documentul intitulat Protocol pentru serviciile sociale aplicabile în perioada stării de alertă generată de epidemia de COVID-19, prin care se recomandă „reluarea graduală a vizitelor efectuate de către părinții, familia sau persoanele față de care beneficiarii au dezvoltat relații de atașament”.
Vizitarea beneficiarilor, la sediul serviciului social, se poate realiza cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, în spații special amenajate, care să permită păstrarea distanței minime de 1,5 m, igienizarea spațiului după fiecare vizită şi utilizarea echipamentelor de protecție.
Acolo unde spațiul permite acest lucru vizitele pot fi organizate în aer liber, în exteriorul clădirii serviciului social, cu menținerea măsurilor de asigurare a prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire.
În România sunt internaţi în azile 22.281 de bătrâni (din care 18.278 în centre private).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro