În şedinţa de guvern de ieri au fost stabilite noi reguli privind indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Astfel, în perioada concediului pentru îngrijirea copilului, persoana care beneficiază de indemnizaţie poate realiza venituri supuse impozitului până la limita de 3.000 de lei anual prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie să rămână întreruptă/ suspendată. Până acum, în lege se stipula ca în concediul respectiv părintele să-şi suspende orice activitate profesională.
Atenţie la sumele care sunt mai mari de 3.000 de lei!
Pe de altă parte însă, în cazul în care persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizaţia pentru creşterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit şi atunci se recuperează în condiţiile prevăzute de lege. În plus, un alt element de noutate din proiectul de hotărâre adoptat ieri de guvern prevede: “În cazul în care apare o situaţie de natură să genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor fi luate în considerare şi veniturile realizate pe perioada concediului de îngrijire a copilului în limita a 3.000 de lei anual”.
Mai exact, dacă o mămică rămâne a doua oară însărcinată, la scurt timp după ce a adus pe lume primul copil, la indemnizaţia pentru cel de-al doilea copil se vor lua în calcul şi cei 3.000 de lei. Aceste reguli se aplică şi tăticilor care au decis să stea în concediu de creştere a copilului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro