Textul în arabă de pe aceste pliante provine dintr-un verset din Coran și sună astfel: „Potopul i-a luat. Pe cei care au comis nedreptăți”.
Khan Younis, în sudul Gaza, este al doilea oraș ca mărime din enclava palestiniană, iar trupele israeliene și-au extins ofensiva terestră acolo.
Palestinienii care se decid dacă să fugă din Khan Younis spun că văd versetul citat ca pe un semn de rău augur.
Jurnalistul Aamer Tabsh din Khan Younis a spus că a văzut avioane israeliene aruncând mii de fluturași.
Tabsh a precizat că locuitorii sunt convinși că referirea la potopul epic din Coran și din Biblie „înseamnă că urmează ceva mult mai rău”.
Unii locuitori au făcut legătura cu numele dat de Hamas asaltului său din 7 octombrie asupra Israelului, „Al Aqsa Deluge” (potopul). Alții cred că e vorba despre informațiile recente, potrivit cărora IDF ia în considerare inundarea rețelei de tuneluri subterane a Hamas cu apă de mare pentru a-i forța pe luptătorii grupării islamiste să iasă afară.
Lupte feroce la Khan Younis
Armata israeliană a efectuat miercuri noi lovituri letale asupra oraşului asediat Khan Yunes, unde locuitorii încearcă să se pună la adăpost de unele dintre cele mai intense bombardamente şi lupte din cele două luni de război contra Hamas, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Palestinienii din Gaza trăiesc „într-o oroare totală”, a declarat miercuri, la Geneva, comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. „Colegii mei lucrători umanitari au descris situaţia ca apocaliptică. În aceste condiţii, există un risc crescut de crime de atrocităţi. Trebuie luate măsuri urgent, atât de părţile implicate, cât şi de toate statele, mai ales cele cu influenţă, pentru a împiedica astfel de crime”, a spus el în faţa presei, citat de Reuters.
Străzile din Khan Yunes, unde sunt angajate şi trupe la sol, erau aproape goale miercuri, în timp ce morţi şi răniţi continuau să fie transportaţi în număr mare spre spitale, au relatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului.
Sute de mii de civili se înghesuie în acest oraş şi în împrejurimi, mulţi dintre ei refugiaţi de la începutul războiului, confruntaţi cu o situaţie umanitară catastrofală şi strânşi într-un perimetru tot mai limitat în apropierea frontierei închise cu Egipt.
Mii dintre ei, mergând pe jos, înghesuiţi în şarete sau cu bagajele îngrămădite pe maşini, continuă să se refugieze spre sud şi în oraşul vecin Rafah, răspunzând ordinelor armatei israeliene.
„Întregul oraş suferă distrugeri şi bombardamente necontenite. Mulţi oameni vin din nord în condiţii dezastruoase, fără adăpost, căutându-şi copiii”, a povestit, pentru AFP, Hassan Al-Qadi, un locuitor din Khan Yunes refugiat la Rafah.
„Vrem să înţelegem. Dacă vor să ne omoare, să ne încercuiască într-un singur loc şi să ne elimine pe toţi odată. Dar să ne împingă să ne deplasăm dintr-un loc în altul nu este just. Nu suntem simple cifre. Suntem fiinţe umane”, a adăugat el.
Fadi Al-Ashi, un locuitor al oraşului Gaza, din nord, a sosit la Rafah după o lungă peregrinare. „Am fost găzduiţi în opt sau nouă case înainte să ajungem aici”, povesteşte bărbatul, care a mers pe jos până la Rafah „pentru că nu existau nici maşini, nici vreun alt fel de mijloc de transport”.
Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră contra Hamas în nordul Fâşiei, în paralel cu campania de lovituri aeriene, armata israeliană şi-a extins operaţiunile la sol la întreg teritoriul şi a anunţat marţi că a încercuit Khan Yunes.
Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 16.248 de persoane, dintre care peste 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucişi în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene începând din 7 octombrie.
În Israel, atacul comis de comandouri ale Hamas infiltrate din Gaza au făcut 1.200 de morţi, în majoritate civili, conform autorităţilor israeliene.
Potrivit guvernului Hamas, tiruri de artilerie au făcut „zeci de morţi şi de răniţi” în noaptea de marţi spre miercuri, în mai multe sate la est de Khan Yunes.
Armata a continuat să bombardeze întreaga Fâşie Gaza, afirmând că în 24 de ore au fost lovite în jur de 250 de ţinte. Ea a anunţat că i-a omorât pe „majoritatea înalţilor comandanţi” ai brigăzilor Hamas ce operau dintr-o reţea de tuneluri în nordul enclavei.
Potrivit Biroului Naţiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare (OCHA), Rafah este de acum singurul loc din enclavă – plasată din 9 octombrie de Israel sub un asediu total – unde mai este distribuit ajutor umanitar, în cantitate limitată.
Ajutorul nu mai ajunge la Khan Yunes, iar accesul la zonele situate mai la nord este tăiat după ce luptele s-au reluat.
Armata împrăştie zilnic asupra Khan Yunes fluturaşi în care anunţă bombardamente iminente, ordonându-le locuitorilor să plece din cartiere.
Însă ONU, care a calculat că 28% din teritoriul Gazei se află acum sub astfel de ordine de evacuare, consideră „imposibilă” instituirea de zone securizate pentru primirea civililor.
„Niciun loc nu este sigur în Gaza. Nici spitalele, nici adăposturile, nici taberele de refugiaţi. Nimeni nu este în siguranţă. Nici copiii. Nici lucrătorii sanitari. Nici lucrătorii umanitari. Acest dispreţ flagrant faţă de fundamentele umanităţii trebuie să înceteze”, a afirmat coordonatorul ONU pentru ajutorul de urgenţă, Martin Griffiths.
În fiecare zi, aceleaşi scene de haos se repetă la spitalul Nasser din Khan Yunes, cel mai mare din sudul enclavei, precum şi în celelalte spitale din oraş, spre care sunt aduşi constant răniţi, uneori lungiţi pe simple remorci sau purtaţi pe braţe de apropiaţii lor.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas