În nordul extrem al Suediei scăldat de apele Golfului Botnic, regulile de luptă împotriva pandemiei se pierd până la dispariția completă, confundându-se cu un comportament extrem de relaxat al localnicilor.
De fapt, este vorba doar de recomandări: să stai la un metru și jumătate de orice persoană, să te speli pe mâini și să folosești dezinfectant pentru curățarea unor suprafețe. Reguli despre care oamenii locului spun că sunt ”de bun-simț” și pe care orice persoană ar trebui să le respecte pentru a trăi civilizat, nu pentru a se feri de vreo boală. Cu atât mai mult de COVID-19, virus despre care suedezii din localitatea în care vara nu e noapte niciodată spun că este doar o răceală care nu sperie pe nimeni.
Regulile de igienă sunt respectate de suedezi din civilizație, nu de frica bolii
”Nu e nevoie să ți se spună să te speli pe mâini. Nu e nevoie să ți se atragă atenția că nu e normal să te lipești de cineva când stai de vorbă cu el. La fel de necesar este să cureți din când în când cu dezinfectant suprafețele din casă sau de la locul de muncă. Aici, la Pitea, toate acestea sunt considerate a fi lucruri normale și lumea le respectă dintotdeauna”, povestește românca.
Nu există controale, nu se dau amenzi. Igiena e în ADN-ul lor. De aceea nimeni nu e panicat aici, la Pitea. Ce pandemie? E o răceală care nu sperie pe nimeni… Coronavirusul este aici trecut la și altele.
Oana:
Bătrânii folosesc bețele de mers nordic
Suedia a oferit lumii întregi un alt mod de a înfrunta pandemia ucigașă. Fără restricții, fără distanțări sociale, fără blocaje economice. Imunizare în masă. Există însă și un preț, numărul deceselor în rândul bătrânilor. Specialiștii vor decide dacă autoritățile de la Stockholm au reacționat bine în fața bolii. Cei din Pitea sunt convinși că nu a fost vorba de o greșeală, ci că viața și-a urmat cursul…
”Suedezii au mare încredere în epidemiologul-șef al țării, așa că ei nu consideră un eșec felul în care a fost tratată pandemia. Deși sunt considerați vulnerabili, bătrânii din Pitea nu se feresc, merg singuri la cumpărături, fără ajutor, ba chiar se plimbă cu bețele de mers nordic pentru o mai bună circulație a sângelui. Oricum, nu există restricții de circulație. Nici de zi, nici de noapte. Nu ai nevoie de motiv să ieși din casă”, mai spune Oana, care, acum zece ani, a pus piciorul în cea mai nordică zonă locuită a Suediei alături de soțul ei Florin, fost sportiv.
În comuna Pitea, nimeni nu poartă mască
În Pitea, nimeni, indiferent de vârstă, nu poartă mască pentru a se proteja. Cu atât mai mult mănuși din cauciuc. De altfel, nici reglementările nu-i obligă pe suedezi să poarte, dar nici ei nu o fac din proprie inițiativă. Doar câțiva asiatici stabiliți aici folosesc măști.
”Nimeni nu poartă mască sau mănuși. La farmacie, nici măcar nu sunt, nu ai de unde să le iei”, povestește și Florin, fost handbalist de performanță la Steaua și fost antrenor în Suedia, la grupele de juniori și echipe de seniori.
Nu se fac testări pentru COVID-19
La Pitea, testarea pentru depistarea coronavirusului nu există. Ai vreun simptom, nu te simți bine, suni la medic. El decide dacă este necesar să te consulte sau nu. Așa că nici de izolare sau autoizolare nu poate fi vorba.
Autobuzele sunt goale, transportul e gratis
Ca măsuri de protecție ceva mai vizibile sunt dezinfectarea, din când în când, a cărucioarelor pentru cumpărături, existența unor folii de protecție la casele de marcat din magazine și urcarea călătorilor pe ușile de la jumătatea autobuzelor (n.r. anterior pandemiei, accesul se făcea doar pe ușa din față, pe la șofer, pentru a valida călătoria).
Măsura a fost luată pentru protecția șoferilor, care nu sunt izolați în cabină de restul călătorilor. În autobuz, oamenii se pot așeza pe orice scaun doresc, însă ei respectă, din proprie inițiativă, regula distanțării de 1,5 metri și lasă loc liber lângă persoana aflată în apropiere. Mașinile sunt mai mereu goale, iar de câteva zile, autoritățile locale au decis să ofere transport gratuit pentru cursele interne din Pitea.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2COVID-19 nu e mai popular decât găluștele locale din cartof umplute cu carne de ren
Comuna Pitea, pe care COVID-ul a ocolit-o (n.r. au fost înregistrați doar doi-trei morți), iese din iarna care se lasă peste ea chiar și cu temperaturi de -40 de grade. Așteaptă vara. Acea vară polară în care soarele rămâne mereu agățat de orizont, nelăsând nici o clipă loc întunericului.
Vara înseamnă terase deschise, oameni care socializează în fața unei cafele și a unei prăjituri. Oameni a căror viață nu s-a schimbat câtuși de puțin din cauza pandemiei care a îngenuncheat o lume. Oameni care continuă să se ”trateze” nu numai cu optimism, ci și cu celebrele lor găluști din cartof umplute cu carne tocată de ren sau de porc (n.r. pitepalt), dar și cu somonul care vine de la vecinii norvegieni.