Alexandra are 78 de ani, putea fi bunica sau mama noastră. Ea a fost umilită, crede fiica ei, Nicoleta, la sfârșitul săptămânii trecute când a fost ținută, la propriu și la figurat, la ușa a 15 azile sau centre de îngrijire a bătrânilor, cum vreți să le spuneți. În schimb, reprezentanții azilelor susțin că astfel de internări în pripă ale unor bătrâni care suferă de Alzheimer sunt evitate până când nu se fac analize complete. Specialiștii imparțiali stabilesc că protecția socială a bătrânilor a devenit doar o afacere în care aceștia sunt o marfă de care se profită inuman.

Nu e bunica, nici mama noastră, este în schimb mama Nicoletei (43 de ani). Bucureșteanca, mai mult de nevoie, activează tot în sistemul sănătății și al îngrijirii bolnavilor.

“Mama are Alzheimer și trebuie internată pentru o reevaluare a bolii și a tratamentului, asta este clar! Ajung joia trecută la medic de unde iau trimitere pentru internare în vederea reevaluării care se face într-o perioadă de supraveghere într-un spital. Urma ca a doua zi, vineri – 21 iulie, la ora 8.00 să o internez”, își amintește bucureșteanca.

Internare imposibilă

Nicoleta fusese invitată în weekend la o conferință, care se ținea în Brașov, pe probleme de îngrijire a bolnavilor, iar când i s-a spus că poate să-și interneze mama a doua zi, s-a gândit că poate să ajungă și la acest eveniment. “Toate acestea fiind știute, am confirmat prezența la evenimentul din provincie”, adaugă Nicoleta. Însă spre seară, totul se schimbă și începe o cavalcadă nebună de peste 24 de ore pentru Nicoleta și mama sa, Alexandra.

Culisele achitării lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Petru Berteanu în dosarul mitei de la Fujitsu-Siemens. Ce au declarat martorii VIP la proces
Recomandări
Culisele achitării lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Petru Berteanu în dosarul mitei de la Fujitsu-Siemens. Ce au declarat martorii VIP la proces


Decât la muncă, mai bine morți de foame! Fructele din livezi se strică pentru că nimeni nu a vrut să le culeagă


“Joi seara, medicul ce urma să o interneze a avut un necaz și m-a anunțat că de-abia luni o mai primește. Ok, dar ce fac până luni?”, s-a întrebat femeia.

Nicoleta trebuia să plece în la conferință din Brașov, iar din anumite motive nu avea în îngrijirea cui s-o lase pe Alexandra, mama sa. Cum avea biletul de trimitere, Nicoleta s-a gândit să-și lase, contra cost, mama în weekend la un centru de îngrijire a bătrânilor – de stat sau privat. Face primele încercări încă de joi seara.

“Iau la rând cam tot ce este privat, am vreo cinci promisiuni, suficiente zic. Ajung la primul azil cu mama. Totul este perfect, dar în loc de 120 era 220 lei/zi, până luni dimineață inclusiv, 800 lei cu reducere. Exclus, mai ales că nu se potrivea cu ce se spunea. Revenim acasă, un fleac, 15 km”, își amintește aceasta chinul de joi seara.

EXCLUSIV. Povestea bătrânei de 78 de ani care a fost umilită la ușa a 15 azile de stat și particulare. Diagnostic: internare imposibilă!

Nicoleta (in picioare)

Vineri, și mai mult ghinion

Însă, a urmat ziua de vineri, când Nicoleta susține că s-a simțit cu adevărat umilită de sistemul de îngrijire al bătrânilor din țara noastră. Bucureșteanca și-a luat portofelul, cardul, schimburi, pastilele mamei – Alexandra este bolnavă de Alzheimer – și s-a urcat în mașină. A pus pe GPS azilele și centrele de îngrijire a bătrânilor din Sectorul 5 și nu numai.

De ce emoția va decide cine va fi președintele României
Recomandări
De ce emoția va decide cine va fi președintele României

Înainte să plece spre un loc unde să-și lase mama pe mâini bune, femeia și-a amintit cum a fost crescută și educată de Alexandra să devină un om bun, puternic și gata să-și ajute familia. Poate că îi venea să plângă, pentru că toată educația primită – uneori mai dură, alteori caldă – a ajutat-o pe Nicoleta. Nu a avut o viață ușoară, suferă de o boală rară pe care i-a dat-o și copilului său. Însă, de la mama sa, Alexandra, a știut că trebuie să fie puternică și să lupte. Și, de curând a reușit. Baiatul său aproape că a fost vindecat de boala rară. Nicoleta a plâns de bucurie când a aflat vestea.

Printre aceste gânduri, bucureșteanca a plecat spre azile pentru a-și lăsa mama.

“În zorii zilei reîncep căutările, sunt refuzată de trei centre de îngrijire a bătrânilor, și la încă trei, din care una îmi spune ca o poate interna contra sumei de 3.000 de lei. Întreb de caviar si șampanie, ma întreabă dacă mi bat joc de ea. Îi spun că ea a început prima”, povestește iritată Nicoleta. După care continuă la fel de revășită de ce urmează să relateze.

“Ajung la centrul de îngrijiri paleative. Îmi cer 6000 de lei. Înclin să cred că tipa cu caviarul era chiar decentă. Ajung la alt stabiliment, o internează, imi fac o mega reducere, oameni de nota 20. O duc pe mama, dau sms că ajung în provincie, dar mă sună ca mama e agitată să merg să o iau, ceea ce mă și conformez”.

O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii
Recomandări
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii

În cele din urmă, Nicoleta a renunțat la deplasarea la Brașov și a rămas să-și îngrijească mama. Bucureșteanca speră că mama sa, și din cauza bolii, să nu conștientizeze că a fost umilită, așa cum consideră Nicoleta, de sistemul de protecție socială destinată bătrânilor.

Pe lista refuzurilor

Azilul de bătrâni “Casa Nestor”, de pe strada Badea Dumitru
Căminul de bătrâni „Acasă la Bunici”, de pe Bulevardul Pieptănari
Căminul “Pheonix Care Home”, de pe strada strada Răscoalei
Camin de bătrâni “Senior Residence”, din Voluntari
Cămin de bătrâni “Stejarul”, de pe strada Drumul Penteleu
Cămin de bătrâni “Geron”, Aleea Sălaj
Căminul de bătrâni “Colosseum”, strada Vidului
Cămin „Nestor Center House”


EXCLUSIV. Incendia satul ca să ajungă pompier! Incredibila poveste a moldoveanului piroman care era mereu primul la foc, pregătit să ajute


De ce nu a fost internată

Rezumând, la centrele de stat, bătrâna Alexandra nu a fost primită din cauza faptul că nu era destul de agitată (ca să poată fi internată la centrul de specialitate de la Spitalul Obregia), iar la Căminul-spital “Sfântul Luca” s-a refuzat să se facă internarea în weekend. Asta deși familia avea o trimitere de la medicul de familie. În schimb, centrele private au cerut, în mare parte tarife care să acopere până la o lună de cazare pentru cele trei zile din weekend.
Specialiști în domeniu ne-au precizat că centrele de îngrijire de stat trebuia să facă internarea dacă erau paturi libere și exista o trimitere care impunea acest lucru. În schimb, unitățile particulare trebuia să facă internarea doar dacă oferea astfel de servicii, cazare 2-3 zile pentru un bătrân. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății nu au protocoale bine puse la punct care să stabilească astfel de situații sau să sancționeze eventuale astfel de cazuri.

Explicația logică a unui azil particular

Astfel, unul dintre azilele la care Nicoleta spune că a fost umilită la ușă, ca și majoritatea la care a fost respinsă, oferă astfel de servicii:

“Puteți beneficia de serviciile oferite de cămin și pentru o perioada determinată de timp, astfel în funcție de necesitățile temporare ale familiei dumneavoastră de supraveghere a bunicilor. Exemplu: familia dumneavoastră locuiește cu bunicul/a nedeplasabil/a și doriți să mergeți în vacanță sau pentru o perioada mai mare de timp”.

Reprezentantul unui azil ne-a explicat că unitățile private nu pot interna pe cineva așa direct și fiecare unitate încearcă să fie prevăzătoare.

“Fiecare azil are un medic, de obicei geriatru. Internările în centrul nostru nu se fac decât în urma unui control al acestui medic care își dă acordul să-l luăm sau nu în îngrijire, chiar și pentru trei zile. Nu știu ce i s-a spus familiei în cauză, dacă i s-au cerut mai mulți bani sau nu, dar vă asigur că nu se fac la noi internări fără ca medicul cu care colaborăm să-și dea acordul în acest sens”, ne-a transmis conducerea unui azil privat.

Situație des întâlnită

Medicul Gabriel Diaconu ne-a precizat că drame ca ale Nicoletei și ale mamei sale, Alexandra, sunt dese.

“Pentru mine, că lucrez în domeniu, astfel de situații sunt dese. Căminele de bătrâni, particulare sau de stat, se bazează pe faptul că activitatea de îngrijire a bătrânilor nu este bine reglementată la noi, e între Ministerul Sănătății și cel al Muncii și Protecției Sociale. Pe de o parte, azilele de bătrâni nu au medici, de foarte multe ori aceștia sunt doar pe hârtiile primite pentru autorizare, iar centrele de stat nu fac internări decât dacă starea bătrânului este foarte gravă”, ne explică psihiatrul.

Acesta stabilește că în baza legislației actuale din domeniu este greu de spus dacă refuzul de a interna un bolnav pentru trei zile sau mai mult este ilegal. „Nu este ilegal, dar este inuman”, spune Diaconu.


Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!


 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Știrileprotv.ro
Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
De unde provine celebra șuncă Sissi și cine o produce, de fapt. Produsul e adorat de mulțime de români, dar puține persoane mai citesc eticheta
FANATIK.RO
De unde provine celebra șuncă Sissi și cine o produce, de fapt. Produsul e adorat de mulțime de români, dar puține persoane mai citesc eticheta
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
GSP.RO
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Cât timp poți ține, de fapt, voucherul primit de la aparatele SGR fără să-l folosești. Puțini români cunosc acest detaliu. După această dată expiră. Este anunțul momentului pentru milioane de români
FANATIK.RO
Cât timp poți ține, de fapt, voucherul primit de la aparatele SGR fără să-l folosești. Puțini români cunosc acest detaliu. După această dată expiră. Este anunțul momentului pentru milioane de români
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Unica.ro
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
O studentă a făcut o descoperire terifiantă într-un colet de pe Shein: "Am crezut că e de jucărie, apoi s-a mișcat"
Observatornews.ro
O studentă a făcut o descoperire terifiantă într-un colet de pe Shein: "Am crezut că e de jucărie, apoi s-a mișcat"
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile
HOROSCOP
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI