VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

La Rinconada, orașul cu 50000 de suflete din Peru, se alătură celor mai izolate locuri din lume. Paradoxal, deși se află aproape de linia Ecuatorului, temperaturile de-abia ating valori pozitive. Aici, din cauza altitudinii, vremea este similară celei din Groenlanda.

Fără drumuri, instalații de apă sau sistem de canalizare, cu locuințe făcute din tablă, fără nicio izolație, La Rinconada are o poveste de spus. Vegetația lipsește pe deplin, iar lipsa de oxigen ar da bătăi de cap oricărui om. Pentru a reflecta cât mai bine realitatea din oraș, trebuie menționat că pe strada principală, mercurul, cianura și deșeurile curg în șanțurile formate pe mijlocul drumului.

Bărbații din La Rinconada lucrează gratis pentru patron

Singura meserie pe care o au bărbații din La Rinconada este mineritul. În goana după aur, aceștia lucrează pe un sistem vechi, denumit „cachorreo”. Conform acordului, 30 de zile aceștia lucrează fără să primească vreun ban, iar în ultima zi a lunii, tot aurul și alte minereuri prețioase pe care le găsesc le aparține.

Deși sistemul de plată este inechitabil față de efortul depus de ei, bărbații din zonă sunt tentați să vină să lucreze în orașul aflat la 5100 de metri altitudine în speranța că vor da lovitura.

În ciuda faptului că viața este dură, iar confortul este străin zonei, în opt ani, între 2001 și 2009, populația s-a dublat. Și continuă să crească. Iar motivul paradoxului este unul singur: aurul. Al cărui preț continuă să crească.

„Experimentul 5300” a scos la suprafață detalii uimitoare despre oamenii din La Rinconada

În 2019, în cadrul proiectului „Expediția 5300”, o echipă de cercetători a descoperit lucruri uimitoare despre populația din vârful Anzilor peruvieni. Samuel Verges, cercetător la Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, a dezvăluit că modul în care localnicii s-au adaptat la condițiile extreme de viață, mai ales din lipsa oxigenului, este uimitor.

„E o așezare de care știam din documente, dar niciun cercetător n-a putut ajunge acolo până în prezent. Este foarte izolată și neospitalieră din mai multe puncte de vedere: sanitar, mediu, securitate… A fost prima dată când s-a inițiat un program de cercetare acolo”, a povestit cercetătorul pentru publicația Ouest-France.

Analizele locuitorilor au scos la suprafață încă un aspect care a schimbat mai multe date din cărțile vechi ale oamenilor de știință. S-a constatat că aceștia s-au adaptat genetic la lipsa de oxigen, iar sângele lor este diferit de cel al oamenilor care trăiesc la altitudini mai joase. Se știe că atunci când petreci mai mult timp la altitudine, corpul produce, în general, mai multe globule roșii. Însă în cazul locuitorilor din La Rinconada, rata hematocritului lor pur și simplu a explodat: e de 85 la sută (volumul ocupat de globulele roșii care circulă în sânge exprimat procentual în raport cu volumul total al sângelui). Cum se traduce descoperirea medicală în termeni populari ne explică Samuel Verges. „E halucinant! În Franța, oricine ar avea o asemenea valoare a hematocritului ar muri din cauza unei crize cardiace sau a unei hemoragii cerebrale”.

Urmărește-ne pe Google News