Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, în urma cărora aproape 3.000 de persoane și-au pierdut viața, în mod cert nu pot fi asociate cu romantismul. Dar pentru Nick și Diane Marson, lucrurile au stat diferit. Uneori, tragediile aduc oamenii mai aproape.
Întâmplarea i-a adus în același avion
Înainte de a se îmbarca în același avion, din Londra spre Texas, în acea zi fatidică, Nick și Diane Marson erau doi străini, ba chiar trăiau la mii de kilometri depărtare unul față de celălalt – Nick locuia în Marea Britanie, în timp ce Diane locuia în Texas.
Hazardul a făcut ca în una dintre cele mai negre zile din istoria modernă, cei doi să se îmbarce în același avion, iar viața lor să se schimbe pentru totdeauna, scrie CNN.
Diane, în vârstă de 60 de ani și proaspăt divorțată, se întorcea acasă, în Texas, SUA, din Londra, unde călătorise pentru a-și vizita fiul, soldat al Forțelor Aeriene SUA. Nick, trecut de 50 de ani, se îndrepta spre Texas, într-o delegație de muncă. Bărbatul activa în industria petrolieră.
Au aterizat în Canada
După patru ore de zbor, căpitanul aeronavei a anunțat pasagerii că zborul va fi deviat din cauza „unor probleme în spațiul aerian al SUA” și că urmează să aterizeze în Newfoundland, Canada, fără a le oferi mai multe detalii.
Era 11 septembrie 2001. În urma atacurilor teroriste de la New York și Washington, spațiul aerian al SUA a fost închis și, în cadrul unei operațiuni intitulate „Panglica Galbenă”, peste 200 de avioane comerciale care se îndreptau către SUA au fost deviate în Canada.
„Mă gândeam doar că n-am fost niciodată în Canada și că asta ar putea fi o aventură”, își amintește Diane, care nu știa încă nimic despre atentatele teroriste, potrivit sursei citate.
Zborul lor a fost redirecționat către Gander – un oraș rural din Canada cu o populație de doar 10.000 de locuitori. Când au aterizat, căpitanul i-a informat pe pasageri că teroriștii au preluat controlul mai multor avioane prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord și mii de oameni care lucrau în clădiri.
„Chiar dacă sună oribil, mult mai târziu ne-am dat seama de gravitatea celor întâmplate, atunci nu conștientizam amploarea evenimentelor”, spune Nick.
În 2001, nimeni nu putea citi știrile pe telefonul mobil. Mulți nici măcar nu aveau telefoane mobile.
Diane își amintește că era extrem de îngrijorată pentru familia ei din Statele Unite, dar și pentru că nici ea nu le putea transmite că e în siguranță. Starea de incertitudine a ținut mai mult de 24 de ore.
S-au întâlnit într-un adăpost organizat de voluntarii canadieni
Între timp, cum aproape 7.000 de pasageri se aflau blocați în aeroport, voluntari din orașele canadiene aflate în apropiere au improvizat adăposturi pentru ei, în școli și centre comunitare din zonă, și au livrat alimente.
Întâmplarea a făcut ca Nick și Diana să se afle în același adăpost, unul lângă celălalt, în timp ce primeau pături și provizii de la voluntari.
„Miros a naftalină”, a comentat Diane discret, fără intenția de a fi auzită. „Miroase a camfor”, spuse o voce din spatele ei. Era Nick.
„Am întrebat-o pe Diane dacă pot să mă așez în patul de lângă ea”, își amintește Nick. Și ea a spus: „Sigur, de ce nu”, povestește bărbatul.
„Ne-am bucurat de compania celuilalt, timpul a trecut mult mai ușor și am putut să uităm, pentru câteva momente, de tragedia de acasă”, a adăugat Nick, care-și amintește că a fost cucerit de frumusețea și jovialitatea Dianei.
„Nu ne-am urcat în avion cu gândul la o întâlnire romantică”
Cei doi au descoperit că, în ciuda diferențelor culturale, aveau lucruri în comun și multe subiecte de discuție: ambii erau divorțați, cu copii adulți, la casele lor. „Niciunul dintre noi nu s-a urcat în acel avion cu gândul la o întâlnire romantică”, punctează Nick. Cum viața bate filmul, uneori, povestea de dragoste s-a înfiripat.
După cinci zile, pasagerii zborului spre Texas au fost reîmbarcați. „Eram tristă că părăsim acel loc, credeam că n-aveam să-l mai văd vreodată pe Nick”, spune Diane.
Primul sărut, în avionul înapoi spre SUA
În avion a avut loc și primul lor sărut. Ajunși în Houston, Texas, Nick și Diane au vizitat orașul împreună. După câteva zile, Nick s-a întors în Anglia. „Mi-a fost teribil de greu să plec”, își amintește bărbatul.
Însă cei doi au păstrat tot timpul legătura. Ambii se străduiau să accepte că s-au îndrăgostit, în contextul unor evenimente devastatoare.
În octombrie 2001, Nick s-a întors la Houston pentru un nou proiect. O lună mai târziu, a sunat-o pe Diane și „i-am spus că sunt în genunchi”. A cerut-o în căsătorie, iar ea a acceptat fără să stea pe gânduri.
„Am simțit că soarta ne-a adus împreună și că ne-a fost scris să ne întâlnim. Oare cine se poate lupta cu voia sorții?”, spune Diane.
În septembrie 2002, la aproape un an după ce se întâlniseră, Nick și Diane s-au căsătorit în casa lor din Houston, devenind o familie. Luna de miere și-au petrecut-o în orășelul canadian unde au ajuns din cauza atentatelor teroriste.
Povestea lor de dragoste a inspirat celebrul musical canadian „Come from Away”, premiat cu Tony Awards.