Scurtmetrajul de 14 minute spune povestea profesoarei Diana care își iubește profesia, dar din cauza problemelor cu o elevă și cu mama acesteia se gândește să-și dea demisia din învățământ.
Filmul are două planuri, unul în care profesoara se confruntă cu eleva și mama acesteia și unul în care poartă un monolog privind sistemul de învățământ, care nu are grijă de ea și nici de elevii care au nevoie să fie protejați.
În continuare, profesoara vorbește despre umilința la care sunt supuși profesorii și elevii:
„Azi ce ai vrea să-și amintească fiecare copil? Ce vede el? Copii bătuți de alți copii? Live-uri pe Facebook cu profesori umiliți si agresați? Elevi stigmatizați pentru că au știut să rezolve o problemă la matematică? Copii singuri, profesori obosiți. Și frică, multă frică. Pentru că, da, și profesorilor le e frică. Iar frica ucide. Astăzi vă simțiți în școli fără apărare. În școală nimeni nu trebuie să învețe ce este frica”.
Scurtmetrajul a fost difuzat în premieră vineri, într-un eveniment la Teatrul Luceafărul din Iași, iar pe Facebook a adunat deja peste jumătate de milion de vizualizări.
Totuși, în ciuda emoției pe care o transmite, a creat deja foarte multe controverse, după ce reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.
De asemenea, o parte dintre elevii care au văzut filmul spun că acesta „poate fi manipulativ”, scrie Hotnews.
„Este un film emoţionant, care reliefează problemele pe care le au uneori profesorii şi care au strânsă legătură cu fenomenul de violenţă şi de bullying la adresa cadrelor didactice. Evident că fenomenul în sine este unul mai complex, mai larg, şi vizează şi elevii, doar că, în ceea ce îi priveşte pe elevi, tot au fost făcute campanii, însă deloc în ceea ce priveşte cadrele didactice şi suntem prima instituţie care lansează un avertisment şi un mesaj legat de impactul acestui fenomen“, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, potrivit Ziarul de Iași.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România este pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul bullying.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro