Iar povestea lui Valentin Popa a început la Corabia, județul Olt, într-o toamnă a anului 1987. A vrut mereu să fie militar. A intrat în armată încă de la 18 ani, iar de la 21 de ani a început să practice parașutismul. S-a antrenat serios, cu dăruire, pentru a ajunge în trupele de operațiuni speciale. Așa a fost dislocat de trei ori în Afganistan.

Valentin și-a dorit mereu să devină militar

„Familia mi-a insuflat patriotismul și respectul pentru valorile naționale. A fi militar consider că este o meserie nobilă, în care îți pui țara pe primul loc. Disciplina, echilibrul în toate și provocările din viața militarilor m-au atras. Nu regret alegerea făcută”, spune acesta.

Cum arăta o zi în teatrul de operații din Afganistan? Valentin are răspunsul. „Vă recomand un film, «Lone Survivor», se numește. Deși par la fel, fiecare zi era diferită în felul ei. Aveam antrenamente în fiecare zi pe diferite specializări, trageri specifice, exersam proceduri de operare în orice situație, antrenament cu partenerul afgan, partenerul de coaliție. Nu reușeam să mă plictisesc. Misiunile erau complexe, am executat pe jos, cu mașinile și cu elicopterele”, dezvăluie Valentin.

„Echipamentul balistic mi-a salvat viața”

În septembrie 2017, în timpul unui exercițiu militar, Valentin a avut un accident în urma căruia a suferit o leziune a coloanei vertebrale rămânând paralizat de la piept în jos. 

„Executam un antrenament în vederea plecării într-o misiune internațională pe mare, mai exact exersam coborârea cu un grad ridicat de risc din elicopter pe o navă aflată în mers. În timpul coborârii, din mai multe cauze, am căzut pe spate, în cap, de la 8-10 m, având echipamentul de luptă complet pe mine. Cred că echipamentul balistic mi-a salvat viața”, dezvăluie Valentin.

Valentin, în timpul unei operațiuni militare

A ajuns imediat la spital, iar din acel moment viața i s-a schimbat: „În prima seară, în urma RMN, medicii nu îmi dădeau șanse de supraviețuire. Au așteptat patru-cinci zile până să intervină prin operație, să vadă cum răspunde corpul, având probleme la vertebrele din zona cefei”. După intervențiile chirurgicale, diagnosticul pus a fost tetraplegie (ASIA B). 

Acum, își poate mișca brațele, însă nu poate folosi palmele și degetele de la mâini și nu își simte corpul de la brâu în jos. De atunci a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. O carieră care s-a încheiat brusc, în urma unui tragic accident, dar care l-au făcut pe Valentin să continue lupta.

„A fost greu, foarte greu, dar acum, după cinci ani, privind înapoi nimic nu este imposibil cu oamenii potriviți lângă tine. M-am readaptat, reorganizat, am învățat să trăiesc din nou, să mă bucur de orice clipă, lucru oricât de mic ar fi. Sunt zile în care nu am chef de nimic, dar trebuie să lupt pentru cei din jur”, spune.

„Soția reprezintă recuperarea psihică și sufletească”

Timp de trei ani, Valentin a dus o luptă grea de recuperare, pe care a reușit să o câștige și a arătat de nou că ambiția, determinarea și răbdarea sunt esențiale într-un astfel de proces. 

Dar cea mai importantă persoană care i-a fost alături în ultimii 14 ani a fost soția lui. 

„Ea duce greul, este lângă mine tot timpul, a devenit un superom pentru a-mi fi alături, face niște lucruri extraordinare. Ea reprezintă recuperarea psihică și sufletească”, dezvăluie campionul.

Valentin Popa și soția lui

Oamenii de lângă mine m-au împins să vreau mai mult, m-am reîntors la lucrurile simple. Încă am trei lucruri foarte importante: aud, văd și gândesc. Încearcă să le folosești la maximum. Pe cât de greu este, pe atât de frumoase sunt lucrurile simple, pe care în timpul vieții le neglijăm.

Valentin Popa, sportiv Invictus:

„Important este să ajungi la linia de start”

La 35 de ani, Valentin Popa este maistru militar în cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, veteran de război și membru al echipei sportive a militarilor răniți Invictus România

Pe 20 și 21 mai, va fi și ambasadorul Spartan Race 2023, cea mai populară cursă de obstacole din lume, care are loc și în România. El va participa pe un traseu special creat, fiind de altfel un antrenament excelent înainte de Jocurile Invictus din toamnă.

Vali reprezintă România și pe plan internațional. A intrat în echipa militarilor răniți care practică sport și reușește astfel să dea un exemplu altor oameni.

Valentin va fi ambasadorul Spartan Race 2023

Important este să ajungi la linia de start. Eu o să concurez la proba de înot și atletism în căruț. Invictus este despre tot ce ai făcut să ajungi acolo și să continui și după jocuri. Sportul să fie parte din viața ta.

Valentin Popa, sportiv Invictus:

Spartan Race are loc la Cheile Grădiștei

Pe 20 și 21 mai  va avea loc o nouă ediție Spartan Race, „o competiție care îi provoacă pe toți cei care vor să iasă din zona de confort să-și arate determinarea pe trasee de la 5 km la 21 km, cursele fiind concepute să poată participa atât începătorii, cât și profesioniștii”, după cum anunță organizatorii. 

Copii sau adulți, sportivi de performanță sau iubitori de sport și adrenalină, oricine poate participa la Spartan Race 2023. Cele două zile de provocări vor pune la încercare abilitățile concurenților și capacitatea de adaptare la nou.

Spartan Race este o serie de curse de obstacole de diferite distanțe și dificultăți, desfășurate în principal în Statele Unite ale Americii și francizate în 30 țări, printre care Canada, Coreea de Sud, Australia și mai multe țări europene, între care și România.

Spartan Race a început ca un spin-off al „Death Race”, un eveniment de anduranță de 48 de ore fondat în 2007.

„Am primit cu drag propunerea de a fi ambasadorul acestei ediții. Pentru o persoană în scaun rulant, să poți să ieși din casă, să pleci de acasă, să participi la o activitate în care «disciplina» este regula, în care oamenii vor să își depășească limitele, te provoacă să vrei mai mult, să muncești, te inspiră. Pentru Invictus și Spartan ne caracterizează un cuvânt: învingător”, mai spune Valentin.

A dat lovitura de start al meciului CSA Steaua – Oțelul

Valentin a fost invitatul special al clubului Steaua

Pe 26 octombrie 2022, Valentin a fost invitatul special al clubului Steaua să dea lovitura de start a partidei cu Oțelul Galați, la un meci din Liga 2. 

Gestul a fost făcut de Ziua Armatei, când doi sportivi din echipa Invictus România au dat lovitura de începere la Steaua – Oțelul. Alături de Valentin Popa a fost și Eugen Pătru (paratir cu arcul). 

 
 

Urmărește-ne pe Google News