Luni 31 august, Kigali, capitala Rwandei, sediul central al poliției. Paul Rusesabagina, 66 de ani, este prezentat încătușat și cu mască pe figură. El este acuzat că a creat și finanțat grupări teroriste care luptă pentru înlăturarea de la putere a lui Paul Kagame, președintele Rwandei de peste 20 de ani.
“Prin cooperarea internaţională, Biroul de Investigaţii din Rwanda doreşte să informeze publicul larg că Paul Rusesabagina a fost arestat”. Anunțul oficial nu oferea niciun fel de detalii despre cum a ajuns acesta de la Dubai într-o celulă la Kigali.
Rwanda este ultimul loc de pe planetă unde Rusesabagina ar fi pus piciorul de bunăvoie. Toți cei care îndrăznesc să i se împotrivească lui Kagame sfârșesc în cel mai bun caz la pușcărie, de cele mai multe ori la cimitir. Paul Rusesabagina este astăzi cea mai puternică vocea împotriva președintelui autoritar.
Acesta este și motivul pentru care a ales, după 1996, să trăiască în exil. Este cetățean belgian cu rezidența permanentă în Statele Unite ale Americii. În 2005, Paul Rusesabagina primește, la Casa Albă, din mâinile lui George W. Bush “Medalia libertății”, cea mai înaltă distincție americană.
Ca multe alte distincții internaționale, aceasta omagiază curajul de care a dat dovadă Rusesabagina în timpul genocidului rwandez din 1994, când a ascuns în camerele hotelului de lux pe care îl conducea peste 1.200 de persoane, salvându-le astfel viața.
Deși rolul său în timpul genocidului a fost pus ulterior sub semnul întrebării, el rămâne cunoscut pe scena internațională drept un Schindler african, postură din care conferențiază în toate colțurile planetei.
5 ore la Dubai
Joi 27 august, Dubai. Venind din Statele Unite, Paul Rusesabagina aterizează în capitala Emiratelor Arabe Unite la ora locală 19.10. Scrie familiei că a ajuns cu bine, apoi dispare.
În cursul aceleiași nopți, în jurul orei 1.00, un avion Bombardier Challenger 605 deținut de GainJet, o companie de aviație de lux cu sediul central la Atena și care are un birou în Rwanda, decolează de pe aeroportul internațional Al Maktoum din Dubai și aterizează în zorii zile la Kigali.
Toate informațiile conduc la ideea că la bordul acestui avion, folosit des de oficialitățile rwandeze și în special de președintele Kagame, se afla Paul Rusesabagina. Un oficial din Emirate a declarat, pentru CNN, că țara sa n-a jucat niciun rol în această arestare și că Rusesabagina nu a stat mai mult de cinci ore în Dubai.
De vineri dimineață, când se presupune că a ajuns la Kigali, până luni, când a fost prezentat încătușat, nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Cum nu se știe nici cum a ajuns să se îmbarce în cursa privată. Amenințat, drogat sau a fost doar păcălit de oamenii lui Kagame, convins fiind că zboară spre o altă destinație?
Familia trage semnalul de alarmă
Tata a fost urmărit de guvernul rwandez. El nu s-ar fi întors niciodată de bunăvoie acolo, pentru că știa foarte bine că autoritățile din Rwanda îl vor mort.
Carine Kanimba, fiica lui Paul Rusesabagina:
Sunt luate în calcul două ipoteze. În primul rând, răpirea, Paul Rusesabagina nefiind primul opozant care dispare dintr-o altă țară ca să ajungă peste noapte în fața unui tribunal din Rwanda.
A doua ipoteză este că a căzut într-o capcană. Ipoteză care pare să fie indicată și de președintele Kagame, care insistă că Rusesabagina s-a întors de bunăvoie la Kigali.
Dați-mi voie să elimin cuvântul răpire, pentru că nu este cazul. Rusesabagina o să mărturisească singur. Nu a fost nicio răpire, nu a avut loc niciun act violent în procesul aducerii lui aici. El a ajuns aici pe baza a ce credea el că va face. E ca și cum sunați la un număr pentru a da de cineva și vă dați seama că ați format un număr greșit.
Paul Kagame, președintele Rwandei:
Belgia, îndemnată să ia poziție
Fiica lui Rusesabagina a venit de la New York, unde locuiește, în Belgia pentru a sensibiliza autoritățile să acționeze în favoarea tatălui său, care este cetățean al acestei țări.
“Nu este niciun dubiu că a fost răpit”, declara la sfârșitul săptămânii trecute și avocatul belgian Vincent Lurquin, care vrea să plece la Kigali pentru a-l reprezenta pe Rusesabagina. “A fost depășită o linie roșie. Contrar a ceea ce afirmă președintele Kagame, domnul Rusesabagina nu s-a dus de bunăvoie la Kigali și nu sunt autoritățile rwandeze oficiale care s-au dus să-l caute la Dubai, noi credem că a fost adormit la bordul avionului care l-a adus la Kigali: este o încălcare a regulilor internaționale”, precizează avocatul belgian, citat de DH.be.
Consulul belgian la Kigali a avut o scurtă întâlnire cu Paul Rusesabagina, dar astfel de întâlniri sunt formale și se desfășoară sub supraveghere. Este clar că eroului din Hotel Rwanda îi este frică pentru viața sa. Într-o întâlnire cu un jurnalist, el a refuzat să dea informații despre modul în care a ajuns în Rwanda. Rusesabagina nu are acces nici la propriii avocați, impunându-i-se unul din oficiu.
Paul Rusesabagina este acuzat că susține financiar branșa armată a unui grup politic de opoziție, care a revendicat mai multe atacuri soldate cu morți și răniți în Rwanda.
Este evocat un video pus online în 2018 în care Paul Rusesabagina își declară susținerea pentru Frontul de Eliberare Națională, în care spune că “a sosit momentul pentru utilizarea tuturor mijloacelor posibile pentru a provoca o schimbare în Rwanda, pentru că toate mijloacele politice au fost încercate, dar au eșuat”.
Inculpat pentru terorism
Paul Rusesabagina, care se află în arest preventiv, a fost inculpat luni, 14 septembrie, pentru terorism de un tribunal din Rwanda, informează DPA, citată de Agerpres.
El a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat la cele 13 capete de acuzare care îl vizează și a cerut să poată pleda separat la fiecare dintre acestea.
Rusesabagina a spus instanţei că a finanţat cu 20.000 de euro gruparea militară care luptă pentru înlăturarea de la putere a președintelui Kagame şi a cerut scuze pentru orice neplăceri a provocat, relatează Reuters.
Kagame, un fel de Putin african
Rwanda este pentru mulți o reușită africană. A fost mereu una dintre economiile cu creșterea cea mai rapidă din lume, este liderul continentului în materie de rapiditatea cu care te poți lansa în afaceri și pentru inovație digitală. Indicele de percepție a corupției din 2017 plasează Rwanda pe locul trei între țările africane cel mai puțin corupte.
Între altele, parlamentul rwandez posedă cea mai puternică reprezentare feminină din întreaga lume, 64%.
Toate acestea au făcut ca președintele Rwandei să fie tolerat de cancelariile occidentale, în ciuda nenumăratelor acuzații de eliminare fizică a tuturor adversarilor politici, ba chiar și ale vocilor care au îndrăznit să-l critice.
Cel mai recent caz este al cântărețului Kizito Muhigo, intrat în dizgrația lui Kagame, care îl aruncă în pușcărie sub acuzația de complot, unde își și găsește sfârșitul, în februarie acest an.
Versiunea oficială a sinuciderii este practic spulberată prin publicarea unei fotografii în care Kizito Muhigo este întins pe jos, într-o baie de sânge, cu mâinile legate la spate.