La 102 ani, Italica Grondona, s-a vindecat de Coronavirus şi a plecat din spitalul unde a stat internată 20 de zile.
Toată lumea îi spune bunica Lina. Dar de acum, „porecla ei este Highlander, nemuritoarea”, spune medicul Vera Sicbaldi, cel care a tratat-o.
Şi-a revenit singură
Grondona fusese internată în Spitalul San Martino din Genova la începutul lunii martie, pentru o „insuficiență cardiacă ușoară”, a declarat Sicbaldi pentru CNN. „A avut simptome de coronavirus, așa că am testat-o și a fost pozitivă, dar noi am făcut foarte puțin pentru ea, și-a revenit singură”, a adăugat Sicbaldi.
Vârsta medie a celor din Italia care au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus și au murit ulterior e de 78 de ani, potrivit datelor Institutului Superior de Sănătate.
Cazul centenarei i-a uimit pe medicii italieni. „Este primul pacient despre care știm că ar fi putut trece prin gripa spaniolă, de când s-a născut, în 1917”, a explicat Sicbaldi, referindu-se la pandemia de gripă din 1918/1919 care a ucis cel puțin 50 de milioane de oameni în întreaga lume.
Centenara a devenit un simbol al speranței
Italica Grondona se recuperează acum la casa de bătrâni unde ea locuiește. „Nu-i ştiu secretul, dar este o femeie liberă și independentă”, a declarat nepotul ei, Renato Villa Grondona.
Întreaga viață a femeii pare ruptă dintr-un film. S-a despărţit de soțul ei când era foarte tânără, apoi și-a pierdut unicul fiu, care a murit în Statele Unite. „A suferit mult, dar iubește viața”, spune nepotul, „îi place să danseze și să asculte muzică, îi iubește pe Freddy Mercury și Valentino Rossi. În fața ei, virusul s-a predat.”
„Bunica Lina e un simbol al speranței pentru toți”, a scris pe facebook președintele regiunii Liguria, Giovanni Toti.
Toti a sunat-o pe centenară, ca să o felicite. „Mi-a mulțumit”, spune Toti, „mi-a spus că a fost bine îngrijită, iar cuvintele sale mi-au dat o putere incredibilă”
”Viața fiecăruia dintre noi este prețioasă, inclusiv cea a bunicilor pentru care ne luptăm în fiecare zi, nu fără dificultăți! Să fii puternică, Lina! Şi-ţi mulțumesc, numele tău nu este întâmplător, Italica: tu ești o pagină frumoasă a istoriei noastre!”