Ideea s-a născut în 2013, într-un birou al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. În cinci ani, festivalul a crescut ca Făt-Frumos și a devenit astăzi unul dintre cele mai mari festivaluri de literatură din Europa. Dacă la prima ediție au fost în jur de 10.000 de participanți, anul trecut i-au călcat pragul 34.000.
La FILIT – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – vin aproape în fiecare an câștigători de premiu Nobel și scriitori cu cele mai mari șanse să îl obțină.
Invitatul-surpriză al ediției din 2018 a fost Veronica Roth, o scriitoare de 29 de ani, autoarea trilogiei Divergent, care a fost și ecranizată, și care a fost în topul bestseller de la New York Times.
“E clar că s-a creat o mândrie”, spune scriitorul Florin Lăzărescu.
“Noi ne-am propus ca în zece ani FILIT să ajungă o instituție. Aveam această glumă: ne doream să știe șoferii de taxi unde e Casa FILIT. Păi, asta s-a întâmplat de la prima ediție, era o construcție mare cu mai multe corturi în centrul orașului”, continuă coordonatorul de programe al festivalului.
Festivalul a fost remarcat încă de la primele ediții și de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care îl caracteriza ca “un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană care n-a mai existat vreodată în România”, dar și de Mircea Cărtărescu.
“Am văzut multe astfel de festivaluri la viața mea, și în Occident, și prin alte părți, și e perfect comparabil cu oricare dintre ele”, a declarat Cărtărescu, o prezență constantă a festivalului.
Dacă la început promova literatura în general, la ultimele două ediții, festivalul a evidențiat evenimente nișate. Astfel, serile de poezie s-au transformat în “Nopți albe de poezie”, unde zeci de poeți au recitat din operele lor. Totodată, a fost promovată foarte mult literatura pentru copii, dar și cea fantasy.
Cel mai mult i-a uimit însă pe organizatori interesul din ce în ce mai crescut al tinerilor pentru festivalul de la Iași. Florin Lăzărescu povestește amuzat că înainte elevii credeau, în general, că toți scriitorii erau morți, iar cărțile lor lăsate posterității.
Acum însă, o componentă importantă a FILIT o reprezintă întâlnirile elevilor cu scriitorii în licee, iar tinerii entuziasmați îi caută cu luni înainte de eveniment pe autorii preferați pe rețelele de socializare, le citesc cărțile, vorbesc și ajung să se întâlnească la Iași ca prieteni, explică organizatorii.
“Am auzit de foarte multe ori povestea asta – la mine la serviciu numai eu citeam, eram ciudatul sau ciudata de acolo, după aceea oamenii au început să vină la FILIT și s-au transformat din oameni care nu citeau în unii care voiau să citească, să vină, care erau interesați de asta”, a completat Florin Lăzărescu.
Peste 34.000 de participanți
Oaspeți ai festivalului de la Iași au fost, printre alții, Hertha Muller, scriitoarea de origine română stabilită în Germania, dramaturgul și criticul Gao Xingjian, ambii câștigători ai premiului Nobel pentru literatură, eseistul și romancierul american Jonathan Franzen sau Jón Kalman Stefánsson.
Festivalul este finanțat anual cu 500.000 de euro de Consiliul Județean Iași, iar la ediția din octombrie de anul trecut a avut 300 de invitați, 150 de voluntari, 130 de evenimente și peste 34.000 de participanți.
Citește și: