După 1950, gara este folosită de autoritățile comuniste drept gară de protocol pentru „trenul prezidențial” (de fapt, vechiul tren regal) al șefilor de stat ai României și pentru primirea oficialităților străine.
Acum, gara nu este folosită de CFR pentru traficul de călători, decât ocazional, mai ales pe timpul verii, când opresc două perechi de trenuri sezoniere care circulă pe rutele Timișoara-Mangalia și Deva-Mangalia. În 2007, gara a fost temporar închisă datorită lucrărilor în desfășurare la Culoarul IV Pan European (segmentul Arad-Constanța).
A fost Gară Regală, pană în anul 1947, după care a devenit gară prezidențială. În perioada în care era gară prezidențială era folosită de Gheorghe Gheorghiu Dej, pentru deplasările sale, dar și pentru primirea delegațiilor străine prezidențiale. Gară avea un sistem de aer condiționat și super performant, pentru anii ’50-’60, de proveniență americană.
La primirea delegațiilor oficiale se acoperea peronul cu un imens covor persan. Șeful gării era cel care făcea mersul trenului atât pentru trenul special cât și pentru locomotiva ante-mergător, care de obicei mergea cu 30 minute înaintea trenului special din motive de securitate.
Gară Băneasa este situată în apropierea Vilei Minovici, a Fântânii Miorița și a Podului Miorița, iar din anul 2012, în semn de reînnodare a bunei tradiții de dinainte de 1947, Gara Regală Băneasa este folosită periodic de Familia Regală a României ca punct de plecare și de sosire pentru călătoriile-simbol efectuate cu Trenul Regal, cf. wikipedia.org.
Programul funeraliilor ultimului monarh al României indică și traseul pe unde trece cortegiul funerar al Regelui Mihai în drumul spre Curtea de Argeș.
Casa Regală a României a făcut public pe unde trece cortegiul funerar al Regelui Mihai sâmbătă, 16 decembrie, atunci când monarhul va fi dus de la București la Curtea de Argeș, acolo unde urmează să fie înmormântat.
Iată cum cum poți asista la înmormântarea Regelui Mihai. Imagini de la funeralii vor fi proiectate în fața Palatului Regal.
Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția.
FOTO: Oana Alexandra Dinu
CITEȘTE ȘI…
INTERVIU|”Români până la moarte”. Ce spun autoritățile despre situația oamenilor care mor în străinătate
Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro